19. okt: Everton – West Ham

Goodison Park 19. oktober kl. 13.30: Everton – West Ham United

Så er det endelig klart for Premier League igjen og West Ham åpner den niende ligarunden med bortekamp mot Everton lørdag formiddag. Det var i tilsvarende kamp forrige sesong at West Ham tok sesongens første poeng da de på imponerende vis vant 3-1 etter scoringer av Yarmolenko (2) og Arnautovic. Denne sesongen har West Ham ennå ikke tapt på bortebane og står så langt med en seier og tre uavgjorte.

Everton gjorde i kjent stil en del utskiftinger i troppen denne sommeren, men har slitt i innledningen av sesongen. Før helgens kamper ligger klubben på nedrykksplass med bare syv poeng. Manager Marco Silva er under stort press og det spørs hvor mange kamper han sitter i jobben om resultatene ikke snart snur.

I ligaen har Everton nå fire tap på rad og før klubbene tok landskamppause tapte de 0-1 borte mot Burnley. De to siste hjemmekampene har endt med tap mot hhv Sheffield United (0-2) og Manchester City (1-3) mens de før det tok en sterk 3-2 seier mot Wolves. Klubbens toppscorer så langt er Dominic Calvert-Lewin med 4 mål mens Richarlison har 3. Islandske Gylfi Sigurdsson er en av dem som har skuffet så langt og han står med kun en scoring på ni kamper.

Av de nye spillerne som kom inn i sommer har Alex Iwobi som kom fra Arsenal tidvis fått vise at han kan bidra mens den engelske landslagsspilleren Fabian Delph og det unge spisstalentet Moise Kean har skuffet så langt. Den unge midtbanespilleren Jean-Philippe Gbamin, med pass fra Elfenbenskysten, kom fra tyske Mainz for hele 25 mill pund, men han har så langt fått lite spilletid og er nå dessuten ute til over nyttår med skade. Andre nykommere i sommervinduet var Djibril Sidibe fra Monaco og keeperen Jonas Lossl som de siste sesongene har voktet målet for Huddersfield. Den spilleren som er mest savnet fra forrige sesong er utvilsomt midtbaneankeret Idrissa Gueye som signerte for Paris SG for hele 29 mill pund.

Foran møtet med West Ham er kaptein og høyreback Seamus Coleman utestengt etter at han pådro seg rødt kort mot Burnley sist. Midtbanespilleren Ggamin er som nevnt ovenfor ute i mange uker fremover mens Fabian Delph er noe usikker ettersom han sliter med en muskelskade.

West Ham gikk på et forsmedelig tap mot Crystal Palace rett før landskampoppholdet. Dette var første tapet i ligaen siden åpningskampen mot Manchester City og før helgens ligarunde ligger klubben på 8. plass med 12 poeng.

Flere spillere har vært opptatt med kamper for sine respektive landslag den siste uka og Andrey Yarmolenko har kunnet glede seg over både scoring og at hans Ukraina har kvalifisert seg for neste års Europamesterskap. Declan Rice spilte Englands kamp mot Tsjekkia hvor det ble et sjeldent tap for engelskmennene. Deretter har Rice slitt litt med sykdom og han spilte ikke i storseieren mot Bulgaria på mandag. Manuel Pellegrini bekrefter imidlertid at Rice nå er fullt restituert og klar for kamp på lørdag. Andre som har vært på landslagsoppdrag er Balbuena (Paraguay), Snodgrass (Skottland) og Masuaku (Kongo) som alle har slitt med å få spilletid på førstelaget til West Ham de siste kampene.

Det er ingen nye skader etter forrige kamp for to uker siden, noe som betyr at skadelista fortsatt består av Michail Antonio, Winston Reid og Lukasz Fabianski. Sistnevnte gjennomgikk en operasjon forrige helg og er ikke ventet tilbake i spill før rundt nyttår.

Med Fabianski ute er det som sist Roberto som vokter målet til West Ham. Han hadde ikke veldig mye å gjøre mot Crystal Palace sist, men kunne heller ikke lastes for noen av baklengsmålene. Det blir spennende å se hvordan han takler situasjonen fremover da det skal spilles mange ligakamper før Fabianski er spilleklar igjen.

I forsvarsrekka er det ikke ventet endringer, dvs at Fredericks og Cresswell starter på hver sin back med Ogbonna og Diop i midten. På midtbanen er Rice og Noble selvskrevne sentralt, selv om Jack Wilshere gjerne vil ha mer spilletid i tiden som kommer. Yarmolenko har vært god den siste tiden, noe han også beviste på landslaget. Felipe Anderson har fått litt kritikk så langt i høst, men han har på den annen side det lille som skal til for å avgjøre tette kamper og det skal mye til for at Pellegrini velger å ikke starte med den tekniske brasilianeren. Om den siste midtbaneplassen går til Lanzini, Fornals eller Wilshere er mer usikkert. Helt på topp har Haller imponert og etter scoringen mot Palace sist står han så langt med 4 mål i ligaen.

Supporterne til West Ham og Everton har de siste sesongene drevet en form for intern rivalisering i sosiale media etter noen ytringer om hvilken av de to klubbene som har vært smartest på overgangsfronten blant annet. Rivaliseringen kommer nok også av at dette er to klubber som gjerne ser seg selv som en av utfordrerne til de siste sesongenes «Topp 6». Så langt denne sesongen er det West Ham som har vist mest som minner om en «Topp 6-klubb», men det er fortsatt kun 5 poeng som skiller klubbene og helgens resultat kan være med på å bestemme hvor de vil kjempe på tabellen videre utover høsten.

Det vil være et smådesperat Everton-lag som trolig vil gå ut i hundre på lørdag og det vil være viktig for West Ham å være skjerpet fra start samtidig som de må spille smart. Vi satser på at Pellegrini har en god plan og at spillerne følger det sjefen sier. Krysser fingrene for et godt resultat på Goodison og at West Ham fremdeles er ubeseiret på bortebane også etter helgens kamp. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar