23. nov: West Ham – Tottenham

London Stadium 23. november kl. 13.30: West Ham United – Tottenham Hotspur

Lørdagens “tidlig-kamp” er ikke overraskende London-derbyet mellom West Ham og Tottenham på London Stadium. De tre siste møtene mellom disse klubbene på London Stadium har for øvrig endt med seier til bortelaget. Forrige sesong ble det 0-1 i ligaen og 1-3 i ligacupen bare noen få dager senere mens resultatet ble 2-3 i 2017/2018-sesongen. På Tottenhams nye stadion var imidlertid West Ham det første laget til å stikke avgårde med tre poeng da Michail Antonio ble matchvinner med kampens eneste scoring i april. Det har sjelden vært mer ønskelig med West Ham-seier enn akkurat denne lørdagen og derfor hadde det smakt ekstra godt å bryte den tunge statistikken på London Stadium nå.

Den store nyheten i Tottenham-leiren denne uka er at manager Maricio Pochettino fikk sparken på tirsdag og at han er blitt erstattet med Jose Mourinho. Tottenham avsluttet fjorårssesongen med tap i Champions League-finalen i mai, men starten på årets sesong har ikke vært helt enkel. Resultatene har vært varierende og i Premier League er de så langt plassert på 14. plass med 14 poeng som er ett poeng og to plasseringer foran lørdagens motstander fra Øst-London. Dette var altså ikke godt nok til at ledelsen ville gi Pochettino mer tid og han måtte ta med seg hele trenerapparatet sitt og forlate klubben.

Meningene om managersparkingen er delte og selv om det har gått rykter om at argentineren satt utrygt er det likevel en bred enighet om at det var overraskende at dette grepet ble foretatt allerede nå. Meningene er ikke mindre delt i ansettelsen av Mourinho som ny manager. Pochettino og Mourinho står for to helt ulike spillestiler og det blir interessant å se hvordan Tottenhams spillere vil tilpasse seg endringen.

Den siste tiden har det vært bedring i Tottenhams spill, i hvert fall har det vist seg i Champions League hvor de nylig har lagt bak seg to storseire mot Røde Stjerne. I forrige ligarunde var de strengt tatt litt heldige som fikk ett poeng hjemme mot Sheffield United i en kamp hvor det pånytt var omdiskuterte VAR-avgjørelser involvert.

Det var stilt store forventninger til de to nye midtbanespillerne, NDombele og Lo Celso, før sesongstart. Førstnevnte har vist noe av det han kan mens Lo Celso har vært skadeplaget i høst og først fått spilletid de siste ukene. I tillegg betalte de 25 mill pund for den hurtige backen / kantspilleren Ryan Sessegnon fra Fulham. Sessegnon slet med en strekkskade allerede da han kom til klubben og han har kun fått to innhopp så langt i Spurs-drakta. Den mest kjente spilleren som forlot Tottenham i sommer var Kieran Trippier som reiste til spansk fotball og Athletico Madrid.

Midt i en tung periode i starten av oktober ble klubbens kaptein og stjernekeeper Hugo Lloris skadet da han landet feil og forstuet albuen. Han vil ikke være tilbake i spill før på nyåret, men så langt har hans vikar Paulo Gazzaniga klart seg greit. Andre som sliter med skader i Tottenhams tropp er stopperen Jan Vertongen og den offensive midtbanespilleren Eric Lamela. Begge de to har problemer med hamstringen, og det er størst sannsynlighet for at førstnevnte vil være spilleklar på lørdag.

West Hams supportere er naturlig nok skuffet etter de siste kampene hvor både prestasjoner og resultater har vært svake. Mange roper på et managerbytte også her, men det kommer neppe til å skje med det første. Dersom den vonde resultatrekka skal snu så er det i hvert fall helt sikkert at det må en helt annen innsats og vilje til å vinne hver eneste duell enn det vi har sett de siste kampene.

Forsvaret har virket svært usikkert etter at Fabianski måtte ut med skade. Roberto er ikke på nivå med den solide polakken og det ser ut til at det også smitter over på de som spiller i forsvarsrekka for øvrig. I tillegg til keeperbyttet har det heller ikke slått heldig ut at Ogbonna er plassert på benken til fordel for Fabian Falbuena. Det blir spennende å se om Pellegrini nå velger å sette Ogbonna inn på laget igjen. Winston Reid har spilt en omgang for landslaget til New Zealand den siste uka noe som tyder på at han også er nær et come-back på førstelaget til West Ham. Vi mistenker vel likevel at kampen på lørdag kommer i tidligste laget for stopperen som er inne i sin tiende sesong som West Ham-spiller.

Kampen mot Burnley sist var noe av det svakeste vi har sett fra West Ham de siste årene og i tillegg til 0-3 måtte vi konstatere at både Mark Noble og Manuel Lanzini forlot banen med skader. Lanzini skadet skulderen og er ute til over nyttår. Når det gjelder Noble så fikk han et overtråkk, men han kan være tilbake allerede denne helgen. Noble elsker møtene med Tottenham og det er nettopp i de kampene han har vært aller best. Det hadde derfor vært spesielt positivt for resten av spillergruppa om kapteinen er på banen lørdag. En annen spiller som helt sikkert ønsker å bidra for West Ham mot nettopp Tottenham er Jack Wilshere. Han har som Arsenal-spiller gitt noen stikk i retning Tottenham opp gjennom årene og han har ikke lagt skjul på at Tottenham er det laget han helst ønsker å vinne mot. Wilshere har vært utilgjengelig med en liten skade de siste ukene, men forhåpentligvis er han spilleklar nå. Kanskje vi kan få se både Rice, Noble og Wilshere på banen samtidig i et forsøk på å «vinne» midtbanen?

Michail Antonio er nå spilleklar etter den kraftige strekkskaden han pådro seg tidlig i høst. Det er uvisst om vi får se han på banen fra start, men er det noe som har vært savnet i West Ham-laget de siste ukene så er det utvilsomt en med muskler og fart som Antonio. Kanskje det blir Antonio, Yarmolenko og Haller helt fremme?

Det er mange usikkerhetsmomenter før denne kampen og ettersom begge lagene har skuffet i ligaen så langt er det nok to smådesperate lag som entrer banen i det som kan bli et hett lokaloppgjør. Hvordan det vil slå ut for Tottenham at Pochettino er byttet ut med Mourinho er også helt uvisst. Ofte har et slikt bytte en positiv effekt på kort sikt, men forhåpentligvis vil det ikke ha det denne gang. Vi krysser uansett alt vi har for at det er hjemmelaget som trekker det lengste strået på lørdag. Come on you Irons!!!

0
0

Legg igjen en kommentar