5. juli: Newcastle – West Ham, forhåndsomtale

St James Park 5. juli kl 15.15: Newcastle United – West Ham United

Kampene kommer tett og søndag møtes to lag som imponerte stort i midtuka. Newcastle knuste Bournemouth hele 4-1 i Sør-England mens West Ham spilte en av sine aller beste kamper for sesongen da Chelsea ble sendt hjem fra London Stadium med 3-2 tap. Etter at det i de første rundene etter restart av Premier League var mange kamper med få mål så har det åpnet seg mer opp etter hvert noe de ovennevnte kampene er gode bevis på.

Da West Ham og Newcastle møttes på London Stadium første helgen i november tok Newcastle ledelsen 3-0 før timen var spilt og selv om West Ham reduserte ved både Balbuena og Snodgrass ble det tap 2-3. På St James Park forrige sesong trivdes imidlertid West Ham meget godt og vant hele 3-0 etter to scoringer av Chicharito og ett flott mål av Felipe Anderson. En reprise av det resultatet hadde vi selvsagt ikke sagt nei til.

Newcastle har hatt en oppløftende sesong og ligger i øyeblikket på 13. plass med 42 poeng. Mange var skeptiske til ansettelsen av Steve Bruce som klubbens manager foran sesongen, men Bruce har motbevist skeptikerne. De har ikke tapt på de fem siste ligakampene og etter korona-pausen har de oppnådd 3-0 seier mot Sheffield United, 1-1 mot Aston Villa og som nevnt over 4-1 seier mot Bournemouth. I tillegg møtte de Manchester City i FA cupens kvartfinale og måtte se seg slått 0-2.

Det som er litt spesielt med Newcastle denne sesongen er spissenes mangel på scoringer. Joelinton ble kjøpt inn foran sesongen for en stor sum penger, men han har kun to ligamål. Andy Carroll kom som kjent fra West Ham, men Big Andy har ennå til gode å score i sitt come-back på Tyneside. Dwight Gayle har scoret mye mål tidligere i karrieren, men denne sesongen har han vært lite på banen blant annet grunnet skade. Klubbens toppscorer er faktisk den offensive midtbanespilleren Miguel Almiron mens Jonjo Shelvey er nummer to på den interne målstatistikken.

Andy Carroll set to miss West Ham return as Newcastle striker ...

En spiller som har imponert den siste tiden og som var fantastisk mot Bournemouth sist er den franske kantspilleren Allan Saint-Maximin. Han har et utrolig rykk og et bra fintereportoar. På onsdag spilte han frem til scoring for Sean Longstaff ved å finte bort tre Bournemouth-forsvarere innenfor 16-meteren.

Forsvarsspillet har vært bra hos de hvit/sorte denne sesongen. Kaptein Jamaal Lascelles binder sammen midtforsvaret mens svenske Emil Krafth ser ut til å ha tatt høyre backplassen. På venstreback spiller Danny Rose som er på lån fra Tottenham. På keepersiden har de heller ikke grunn til å være misfornøyd denne sesongen da Martin Dubravka har hatt en solid sesong.

Steve Bruce har noen skadebekymringer på nøkkelspillere før søndagens kamp. Sean Longstaff måtte ut mot Bournemouth etter å ha fått kjenning av en tidligere strekkskade, Jamaal Lascelles sliter med ankelen mens Joelinton også har småproblemer. Av de nevnte er det svært liten sannsynlighet for at Longstaff blir spilleklar mens det er mer usikkert med de andre to. Når det gjelder Andy Carroll så har han hatt sine problemer også denne sesongen, men i øyeblikket er han frisk og har de siste kampene vist mye bra, selv om scoringen fremdeles lar vente på seg. Vi krysser fingrene for at Carrolls første Newcastle-scoring denne sesongen ikke blir mot West Ham.

West Ham gjorde altså en knallsterk kamp på onsdag mot Chelsea. Det var en innsats og glød som det er lenge siden vi har sett fra disse spillerne og selv om Souceks første scoring ble annulert etter VAR-avgjørelse kom de sterkt tilbake. Noble var ute med en liten skade og i hans fravær bar Declan Rice kapteinsbindet. Rice hadde en stor kamp. Han gikk foran og dro med seg de andre spillerne som om han aldri skulle ha gjort noe annet.

Moyes hadde gjort noen endringer fra møtet med Tottenham og i midtforsvaret var Angelo Ogbonna tilbake. Ogbonna viste at han har holdt formen ved like for han spilte en fantastisk kamp med motstandere som Tammy Abraham og Olivier Giroud. På midtbanen var Manuel Lanzini inne i startelleveren i Mark Nobles fravær og ingen skal i hvert fall ta Lanzini på innsatsen. Han la ned mange meter både med og uten ball frem til han ble byttet med Wilshere midtveis i andre omgang. Det var hyggelig å se Wilshere tilbake på banen og forhåpentligvis vil han kunne bidra mer de siste kampene. Yarmolenko kom inn for Bowen samtidig som Wilshere kom inn. Han er for øvrig en av de som har slitt mye med skader denne sesongen og som har lite kamptrening. Det er selvsagt unødvendig å fortelle om Yarmos innhopp på onsdag som ble kronet med matchvinnerscoring helt på tampen av oppgjøret, men den scoringen og måten den kom på er med på å gjøre ukraineren høyaktuell for en startplass mot Newcastle.

Yarmolenko scored the winning goal against Chelsea in the 89th ...

Det var mange helter på onsdag og av de som ikke er nevnt over sto både Tomas Soucek og Michail Antonio frem som skoleeksempler på hvordan man ofrer seg for laget. De viste at det betyr mye for dem å klare å snu den negative trenden og begge de to hadde garantert vondt i store deler av kroppen etter kampslutt. Jarrod Bowen spiller godt hver kamp og igjen viste han hva han har i seg. At Bowen spilte Championship-fotball helt frem til januar i år er en gåte for han holder Premier League-nivå til de grader.

Av de skadde spillerne er både Sebastien Haller, Mark Noble og Arthur Masuaku på vei tilbake. Den som nok er nærmest å bli spilleklar mot Newcastle virker å være Haller. Dersom han blir klar så ligger det nok i kortene at han starter på benken på søndag og at Antonio fortsetter fremme med god støtte av Bowen og kanskje Yarmolenko? Robert Snodgrass er fremdeles ute med skade.

Mange spekulerer i om vi er i ferd med å se slutten på Mark Nobles tid som fast inventar på West Hams midtbane etter at Rice og Soucek spilte så godt sammen mot svært god motstand sist. Hva Moyes velger å gjøre når Noble er spilleklar igjen blir spennende å se.

Det er viktig å ikke bli for høyt oppe etter en festkveld som vi opplevde på onsdag og nå er det en ny kamp hvor det står 3 nye utrolig viktige poeng på spill. Om det skal bli poeng på St James Park må det legges ned en like stor innsats og disiplin som vi så sist. Newcastle er sikret ny Premier League kontrakt allerede mens West Ham bør ha 8-9 poeng til på de siste 6 kampene for å være sikre. Dersom vi får 1 eller 3 poeng med oss tilbake til London på søndag vil alle som følger The Hammers i tykt og tynt være meget godt fornøyde. Lykke til folkens – Come on you Irons!!!

Legg igjen en kommentar