9. des: West Ham – Arsenal

London Stadium 9. desember kl. 21.00: West Ham United – Arsenal

Så er det klart for “Monday night football» på London Stadium når Arsenal kommer på besøk i et London-derby mellom to klubber som har skuffet så langt denne sesongen. Begge lag kommer fra tap i midtuka og foran helgens runde ligger West Ham på 16. plass og Arsenal er nummer 10.. Tilsvarende møte forrige sesong endte med 1-0 seier til hjemmelaget i en kamp hvor Declan Rice ble matchvinner med kampens eneste scoring.

Arsenal opplever i øyeblikket sin svakeste sesongstart på flere tiår. De har nå gått ti kamper i strekk uten seier og det toppet seg sist onsdag da de tapte 1-2 på hjemmebane mot Brighton. Spillerne gikk av banen til pipekonsert fra tribunene og deres midlertidige manager Fredrik Ljungberg har en stor jobb foran seg hvis han i det hele tatt får tid på å sette sitt preg på laget selvsagt.

Ljungberg overtok på midlertidig basis da Unai Emery fikk sparken etter hjemmetapet mot Eintracht Frankfurt i Europa League for to uker siden. Etter den tid har det blitt 2-2 borte mot Norwich og altså hjemmetap mot Brighton. Det meste tyder nok på at klubben vil ansette en permanent manager i løpet av kort tid.

Noe av det som felte Emery var nok manglende suksess på overgangsfronten. I sommer hentet de den franske kantspilleren Nicolas Pepe fra Lille for hele 72 mill pund. I tillegg kom midtbanespilleren Daniel Ceballos fra Real Madrid, William Saliba fra St Etienne (er utlånt til St Etienne denne sesongen så han er ikke tilgjengelig) og venstrebacken Kieran Tierney fra Celtic. Begge de to sistnevnte kostet over 20 mill pund så det ble brukt relativt store summer på Emirates i sommer. Spillere som forsvant ut portene foran denne sesongen var Petr Cech (lagt opp), Carl Jenkinson (Nottingham Forest), Alex Iwobi (Everton), Mohamed Elneny (Besiktas), Laurent Koscielny (Bordeux), Nacho Monreal (Real Sociedad), Stephan Lichtsteiner, Danny Welbeck og Aaron Ramsey (Juventus). I tillegg gikk Henrik Mkhitaryan på lån ut sesongen til Roma.

Skadelista til Arsenal er ikke veldig lang og det er kun Daniel Ceballos som definitivt er ute. Forsvarsspilleren Rob Holding har vært ute med skade, men han kan være klar igjen nå. Granit Xhaka var en periode ute av laget etter at han reagerte negativt til hjemmepublikummet på Emirates da han ble byttet ut i en ligakamp. Sveitseren er imidlertid tilbake i laget nå, men han er fratatt kapteinsbåndet som er overtatt av klubbens toppscorer Aubameyang.

West Ham opplevde en stor opptur forrige helg da de kunne reise hjem fra Stamford Bridge med en knallsterk borteseier. Etter den tid har de vært i «Midlands» hvor det ble 0-2 tap mot Wolves. Ettersom kampen mot Arsenal er den siste kampen i 16. serierunde har West Ham falt fra 13. plass til 16. bare ved at de andre klubbene har spilt tidligere i helgen. Dette viser hvor jevn Premier League-tabellen er denne sesongen hvor det skiller kun 4 poeng fra 11. til 18. plass. Med seier på mandag vil West Ham igjen være nummer 13 og med kun tre poeng opp til 8. plass.

David Martin fortsatte i mål mot Wolves og han gjorde ingen dårlig kamp der heller etter den imponerende debuten mot Chelsea. Ettersom Lukasz Fabianski fremdeles er et par uker unna å være spilleklar etter sin skade vil Martin fortsette i mål også mot Arsenal.

Etter den sterke forsvarskampen mot Chelsea fikk Balbuena og Ogbonna fornyet tillit som stoppere mot Wolves. Balbuena slet mer i den kampen samtidig som Cresswell på venstrebacken slet veldig mot hurtigtoget Traore. Dette gjorde at det spredte seg en del usikkerhet i forsvarsrekka. Issa Diop var suspendert mot Chelsea og mot Wolves var han ikke engang på benken. Kanskje velger Pellegrini å involvere Diop igjen denne gang, selv om han ikke var i sin beste form før suspensjonen.

Declan Rice virker å ha funnet tilbake til formen fra starten av sesongen. Mot Chelsea var han stor og han viste også mye positivt mot Wolves. Spesielt morsomt er det at Pablo Fornals virker å ha funnet seg mer til rette og i de to siste kampene har Fornals vist hva som bor i han. Spanjolen var også positiv da han kom inn mot Tottenham i siste hjemmekamp. En annen midtbanespiller som er nær førstelagsspill igjen er Jack Wilshere. Han er i full trening med førstelaget og kanskje får han spilletid på mandag. Om Wilshere kommer innpå mot sine tidligere lagkamerater i Arsenal vil vi nok få se en spiller som er veldig interessert i å vise seg frem på en positiv måte.

Det store spørsmålstegnet før mandag kveld er hvorvidt Michail Antonio blir spilleklar. Antonio imponerte stort både mot Chelsea og den omgangen han fikk mot Tottenham. Han har imidlertid slitt litt med hamstring etter at han måtte gå ut mot slutten av oppgjøret mot Chelsea og fikk hvile mot Wolves i midtuka. Forhåpentligvis vil vi få se Antonio fra start mot Arsenal og gjerne sammen med Sebastien Haller på topp. Robert Snodgrass fikk seg en smell og måtte forlate banen mot Wolves, men han ser ut til å bli spillekla.

Det er en svært viktig kamp for begge lag og med hjemmeseier vil West Ham være a poeng med Arsenal. For at poengene skal bli igjen i Øst-London må West Hams forsvarere passe godt på Arsenals viktige spisser Aubameyang og Lacazette. Dersom de lykkes med det vil sjansene for hjemmeseier være store. Vi krysser fingrene for at Antonio blir spilleklar og at vi får se en spillergruppe som legger ned samme innsats og vilje til å «blø for drakta» som vi så mot Chelsea forrige helg. Lykke til folkens! Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar