10. aug: West Ham – Man City

London Stadium 10. august kl. 13.30: West Ham United – Manchester City

Så er det endelig klart for seriestart i Premier League og West Ham tar imot k9ingen ringere enn forrige sesongs ligamestre Manchester City til «tidlig-kamp» lørdag. Pep Guardiolas mannskap er en av favorittene til å stikke avgårde med ligatittelen igjen og de har de siste sesongene hatt et særdeles godt tak på West Ham i innbyrdes oppgjør. Forrige sesong endte møtet på London Stadium endte hele 0-4 mens kampen på Etihad i Manchester endte 1-0 til de lyseblå etter scoring på et tvilsomt idømt straffespark.

Manchester City avsluttet forrige sesong fantastisk og endte til slutt to poeng foran Liverpool på tabellen. I tillegg vant de både ligacupen og FA cupen. Eneste «skår i gleden» var at klubben røk ut av Champions League mot Tottenham i kvartfinalen. Det er ingen tvil om at klubben har ambisjoner som er minst like høye denne sesongen og Guardiola har beholdt stammen i laget fra de siste sesongene.

En sentral skikkelse som har forlatt Manchester i sommer er Vincent Kompany. Han har vært kaptein og ledet laget på en utmerket måte på banen. De siste sesongene bød imidlertid på skadeproblemer for belgieren og i mai var det slutt på hans karriere i England. Kompany fortsetter sitt fotballeventyr som spillende trener i Anderlecht. I tillegg til Kompany har også den engelske landslagsspilleren Fabian Delph forlatt City og signert for Everton. Delph har fått veldig begrenset med spilletid på Etihad de siste sesongene og det var forventet at han ville finne seg en ny klubb nå i sommer.

Guardiola har gjort en stor signering også denne sommeren. Det er midtbanegeneralen Rodrigo som ble kjøpt fra Athletico Madrid for hele 68 mill pund. Rodrigo er tiltenkt ankerrollen på midtbanen som erstatter for Fernandinho som er blitt 34 år og neppe har noen fremtid på Etihad som strekker seg mange sesonger frem i tid. En annen spiller som kom inn siste uka før overgangsvinduet stengte var backen Joao Cancelo som kom fra Juventus mens Danilo gikk motsatt vei som en del av den handelen. En annen back som har blitt signert i sommer er Angelino som ble kjøpt fra PSV Eindhoven. På «deadline day» kom også den rutinerte keeperen Scott Carson fra Derby. Sistnevnte vil neppe få mye spilletid, men er nok heller en signering som er gjort for å tilfredsstille kravene om britisk representasjon i spillertroppen.

På skadelista til Guardiola finner vi den lynraske vingen Leroy Sane. Tyskeren pådro seg en kneskade i en av de siste oppkjøringskampene før ligastart og det er etter hvert blitt klart at han må gjennom en operasjon og tilhørende opptrening før han er tilbake i spill. I tillegg sto klubbens stopperkjempe Aymeric Laporte over Community Shield oppgjøret mot Liverpool sist helg etter at han har pådratt seg en liten skade. Laporte skal imidlertid være spilleklar allerede denne helgen. En som definitivt er ute er den offensive venstrebacken Benjamin Mendy.

I West Ham-leiren er det optimisme før seriestarten. De siste oppkjøringskampene var oppløftende med mange scoringer fremover, men også noe bekymringsfullt at det ble en del baklengsmål. Å score fem mål mot et sterkt lag som Hertha Berlin var imponerende og samtidig morsomt at det var fem ulike målscorere for West Ham.

Manuel Pellegrini har en dyktig «director of football» i Mario Husillos. Han står utvilsomt bak mye av det som har skjedd på overgangsmarkedet i sommer og klubben har hentet noen veldig spennende spillere. Bortsett fra de to keeperne Roberto og Martin har klubben utelukkende hentet spillere som har sine beste år på fotballbanen foran seg.

Den siste uka har klubben hentet den meget talentfulle stopperen Goncalo Cardoso (18 år) fra Portugal og den sveitsiske spissen Albian Ajeti (22 år). Det er kanskje størst sannsynlighet for at sistnevnte er i troppen på lørdag, men begge spillerne kan komme til å bidra en god del på førstelaget utover høsten og vinteren.

Av de nye spillerne er det ventet at både Sebastien Haller og Pablo Fornals spiller fra start. Selv om det har vært mye bytter i løpet av kampene nå før ligastart så har Pellegrini helt klart forsøkt å spille inn en førsteellever med de som har startet de siste kampene og det blir neppe store endringer på dem nå på lørdag. Haller og Fornals har imponert i oppkjøringen og begge har bevist at de har et stort offensivt register å spille på.

Det største usikkerhetsmomentet den siste uka i West Ham-troppen har vært om keeper Lukasz Fabianski skulle bli skadefri før helgens kamp. Nå ser det heldigvis ut til at forrige sesongs beste West Ham-spiller rekker kampen og forhåpentligvis vil det også slå positivt ut med tanke på selvtilliten til den øvrige backrekka.

Den eneste skadebekymringen til Pellegrini foran helgen er kaptein Mark Noble. Mr West Ham sliter med en mindre skade som har holdt han utenfor de siste oppkjøringskampene og som gjør at han er uaktuell mot City. Skaden er imidlertid ikke mer alvorlig enn at spiller nummer 16 vil være å finne på banen igjen i løpet av kort tid.

En spiller det er knyttet spesielle forventninger til hos West Ham er Jack Wilshere. Etter at han gikk glipp av store deler av forrige sesong har han nå fått en skikkelig pre-season og han har virket veldig spillesugen i oppkjøringskampene.

Mye tyder på at West Ham starter med følgende 11: Fabianski – Fredericks, Diop, Balbuena, Cresswell – Rice – Fornals, Wilshere, Lanzini, Anderson – Haller

Dersom West Ham skulle få med seg poeng i denne kampen vil det selvsagt være en stor bonus, men samtidig er det langtfra noen umulighet. Det er sesongåpning med alt det måtte innebære av nerver og usikkerhet, West Ham scorer mye mål og var gode på London Stadium forrige sesong. Vi er som vanlig optimister og håper vi på lørdag kan oppleve at forrige sesongs ligamester må reise fra London uten å ha med seg alle tre poengene. Lykke til med ny sesong folkens! Come on you Irons!!!!!!

Legg igjen en kommentar