Før kampen 13. mai: West Ham – Everton

Bilderesultat for marko arnautovic & andy carroll

London Stadium 13. mai kl. 16.00: West Ham United – Everton

Søndag ettermiddag avsluttes en turbulent sesong som heldigvis ender med fornyet Premier League-kontrakt for West Ham. Sommerens nysigneringer ga håp om en god sesong hvor klubben kunne kjempe om europacup-plass. Av de nye spillerne har Marko Arnautovic vært en kjempesuksess fra desember og ut sesongen mens Pablo Zabaleta har levert som forventet. Sistnevnte er en profesjonell utøver som gir alt i hver eneste kamp og selv om han har sine beste sesonger bak seg har han klart seg helt greit på høyre back/kant. De to som det kanskje var stilt størst forventninger til har imidlertid ikke slått til. Hverken Joe Hart eller Chicharito har klart å ta en fast plass i førsteelleveren og selv om sistnevnte har scoret åtte mål var forvetningene betydelig større enn som så.

Klubbens manager siden 2015, Slaven Bilic, fikk altså sparken i november og ble erstattet av David Moyes. Selv om klubben berger plassen under Moyes’ ledelse virker det som om majoriteten av klubbens supportere er lite begeistret for måten Moyes har ledet laget hvor det i altfor mange kamper har vært lite vilje til å satse offensivt. Årets spiller, Marko Arnautovic, er også toppscorer med 10 mål før siste serierunde, mens årets unge spiller, Declan Rice, har fått sitt virkelige gjennombrudd og har vært på banen i totalt 30 førstelagskamper. Til tross for en totalt sett skuffende sesong er det faktisk mulig for West Ham å ende helt oppe på 10. plass om det blir seier i siste kamp samtidig som alle andre resultater går i West Hams favør.

Sesongens siste motstander på London Stadium er Everton med tidligere West Ham-manager Sam Allardyce ved «roret». Allardyce tok over noen uker etter at Ronald Koeman fikk sparken i slutten av oktober. Big Sam har en tendens til å ikke bli noen superpopulær manager hvis vi ser bort fra hans lange periode i Bolton. Likevel har Everton kapret mange poeng etter at Allardyce tok over og de har klatret helt opp til en 8. plass på tabellen. Det er nok noe med hans måte å få lagene til å ta akkurat disse poengene som ikke går hjem hos alle delene av fansen.

Everton gjorde store forandringer i spillerstallen foran inneværende sesong og forventningene var nok stilt urealistisk høye. Klubbens store stjernespiller og toppscorer de seneste sesongene, Romelu Lukaku, forsvant til Manchester United og for de pengene salget av Lukaku innbragte hentet Everton blant annet keeper Jordan Pickford, stopperen Michael Keane og den offensive midtbanespilleren Gylfi Sigurdsson. I tillegg kom Wayne Rooney tilbake til klubben hvor han slo igjennom som unggutt. Ingen av disse har hatt noen supersesong, selv om Pickford har spilt seg opp utover i sesongen og vil være blant Englands tre keepere i sommerens VM-sluttspill. I januar hentet de Theo Walcott fra Arsenal mens spissen Cenk Tusan kom fra tyrkiske Besiktas for hele 27 mill pund. Sistnevnte fikk en tung start på karrieren i Everton, men har spilt seg stort opp og står så langt med fem scoringer. Tusan er absolutt en spiller West Ham-forsvaret må se opp for på søndag.

På skadelista til Everton finner vi i øyeblikket stopperen Eliaquim Mangala som ble langtidsskadd i sin andre kamp etter låneovergangen fra Manchester City, Gylfi Sigurdsson, James McCarthy og Dominc Calvert-Lewin. I tillegg tyder det meste på at Wayne Rooney ikke blir klar fra sin kneskade og at han har spilt sin siste kamp i Everton-trøya. Theo Walcott vil bli testet nærmere kampstart mens Mason Holgate endelig kan få spilletid etter å ha vært skadd i lang tid.

West Ham spilte en fullt godkjent kamp mot Manchester United på torsdag selv om mange mener Moyes burde satset mer offensivt fra start og ikke bare de siste 20 minuttene. Med 39 poeng før siste runde kan faktisk West Ham ende på alt fra 10. til 17. plass på tabellen. De to siste kampene mot hhv Leicester og Manchester United vitner også om et lag som igjen har fått troen på det de driver med og hvor nøkkelspillere som Arnautovic, Noble, Mario, Ogbonna og Adrian er i form. En seier mot Everton er derfor fullt mulig, selv om David Moyes har en særdeles dårlig statistikk mot nettopp klubben han var manager for i hele 11 sesonger.

Mens Moyes valgte å starte med et uforandret lag fra Leicester-kampen på torsdag gikk han litt ut i andre omgang over til to spisser da Andy Carroll kom på banen i stedet for Arthur Masuaku som absolutt ikke hadde dagen. Det blir spennende å se om det er et mer offensivt preget hjemmelag som kommer på banen søndag og hvor hovedfokus vil være på å vinne i stedet for å unngå tap.

Forsvarstreeren med Rice, Ogbonna og Cresswell ble endret til at Cresswell gikk ut på backplass i andre omgang sist og kanskje kan det bli sitasjonen fra start denne gang hvor Zabaleta og Cresswell blir mer tradisjonelle backer. Det vil være overraskende om ikke midtbanen består av Noble, Kouyate, Lanzini og Mario (selv om formasjonen ikke er bestem). Arnautovic starter selvsagt på topp. Dersom Moyes velger å starte med to spisser blir det mest sannsynlig Carroll som starter sammen med «Arrnie», men enkelte spekulerer også i om Jordan Hugill vil vå spilletid på søndag.

West Hams skadeliste er betydelig redusert de siste ukene og både Pedro Obiang og James Collins kan nå være i troppen. De som definitivt er ute er Winston Reid, Sam Byram og Michail Antonio. Chicharito er tvilsom og mye tyder på at han er ferdigspilt denne sesongen.

Med drøyt 70 Scandinavian Hammers på tribunen krysser vi fingrene for at det blir en verdig sesongavslutning og at det blir tre poeng til hjemmelaget. Forrige sesongs tilsvarende møte endte målløst mens Everton vant hele 4-0 på Goodison Park i november. West Ham har med andre ord noe å revansjere og fansen ønsker svært gjerne en seier her hvor det nettopp mellom disse supportergruppene har vært en del rivalisering gjennom sosiale media det siste året. Vi satser på at Noble (som etter de siste kampenes opptreden burde være aktuell for Englands landslagstropp), Arnautovic & co sikrer en verdig avslutning på en ikke altfor god sesong med West Ham-øyne. Come on you Irons».

Legg igjen en kommentar