Forhåndsomtale 25/8: Arsenal – West Ham

Emirates Stadium 25. august kl. 16.00: Arsenal – West Ham United

Lørdag spiller West Ham sesongens første London-derby da de tar den korte turen til nord-London og Emirates Stadium. Der venter et Arsenal-lag som i likhet med West Ham står med to tap så langt i sesongen. Forrige sesongs tilsvarende møte endte med 4-1 seier til hjemmelaget etter at West Ham gikk på en liten «kollaps» de siste ti minuttene. Det sto 1-1 til det 82. minutt etter at Marko Arnautovic hadde utlignet med en flott scoring, men en tabbe av Declan Rice var starten på en trist avslutning på kampen.

Det er på mange måter en ny epoke som starter for Arsenal denne sesongen ettersom Arsene Wenger ga seg som manager i mai etter nesten 22 hele sesonger i jobben. Inn har Unai Emery kommet. Han var sist i Paris SG mens han før det var trener i Sevilla hvor han for øvrig var med på å lede klubben til seier i Europa League tre sesonger på rad. Det er utvilsomt en kapasitet som har erstattet Wenger i Arsenal, og det blir spennende å se hva Emery kan få til i England.

Åpningsprogrammet til Arsenal var på papiret brutalt med Manchester City og Chelsea i de to første kampene. Mot City tapte de mot et bedre lag selv om også Gunners viste en del bra i den kampen. Mot Chelsea sist hentet de på imponerende vis opp 0-2 til 2-2, men måtte likevel se seg slått til slutt. Dette betyr selvsagt at lørdagens møte med West Ham blir ekstra viktig.

Sommerens overgangsvindu resulterte i noen spennende nysigneringer hos Arsenal. Inn kom Matteo Guendouzi (midtbanespiller) fra franske Lorient, keeperen Bernd Leno (klubbløs), den rutinerte sveitseren Stephan Lichtsteiner (back) fra Juventus, Sokratis Papastathopoulos (stopper) fra Borussia Dortmund og Lucas Torreira (midtbanespiller) fra Sampdoria. Av de som har forsvunnet fra Emirates i sommer er Lucas Perez og Jack Wilshere blant de mest kjente og begge har som kjent gått til nettopp West Ham. Santi Cazorla har vært mye plaget av skader de siste par sesongene og har nå signert for spanske Villareal. I tillegg har keeperen David Ospina gått på lån til Napoli.

Bilderesultat for aubameyang arsenal
Aubameyang

De spillerne som West Ham kanskje har størst grunn til å frykte hos Arsenal er spissene Pierre-Emerick Aubameyang og Alexandre Lacazette. Spesielt førstnevnte kan være «skummel», også med tanke på at han så langt ikke har scoret et eneste mål denne sesongen. Med hans statistikk taler alt for at en scoring er nært forestående. Andre spillere å se opp for er selvsagt midtbanespillerne Mesut Ozil og Henrik Mkhitaryan.

På skadelista til Emery og Arsenal finner vi den franske stopperen Laurent Koscielny, backen Sead Kolasinac og midtbanespilleren Ainsley Maitland-Niles.

Vi har før helgens kamp stilt noen spørsmål til leder i Arsenals norske supporterklubb, Roar Myrvang:

På samme måte som oss har jo også dere fått en treg start på sesongen, selvom dere har møtt tøff motstand. Hvilke forventninger har dere til sesongen og hvor på tabellen tror dere Arsenal vil være ved sesongslutt?
«Ja, det har vært en tøff start, men er ingen krise. Hadde våre tap kommet litt ute i sesongen hadde det ikke vært noen krise, og det er det heller ikke nå. Men det er klart med et, på papiret, lettere program fremover, må vi begynne å plukke poeng. Gjerne allerede på lørdag.
Arsenal skal alltid ha mål om å kjempe om ligagullet, men vi er nok ikke der i år. Jeg tror vi ender på 3. og blir fornøyd med topp 4.» 

Er dere fornøyd med sommerens overgangsvindu?
«Ja, veldig fornøyd med Torreira, en spilletype vi har savna. Guendouzi har også vært veldig bra. 19 år og et stor potensial. Sokratis, Lichtsteiner og Leno er jeg mer usikker på, men håper og tror at de kan vise seg å være gode kjøp hele gjengen.»

To av Arsenals spillere – Jack Wilshere og Lucas Perez – har jo gått til West Ham i sommer. Vil dere savne disse to?
«JA! Spesielt Jack selvfølgelig. Kommer til å savne spilleren Jack, som på sitt beste var en av mine favoritter. Og jeg kommer til å savne rølpe-Jack som havner i trøbbel fordi han hetser Spurs i fylla i paraden etter cupgull. Håper dere tar godt vare på ham, og at han kommer tilbake på nivået vi vet han har inne. Unntatt mot oss selvfølgelig. Blir og veldig spennende å se hva Perez får til. Likte ham og syntes han fikk for få sjanser. Håper han også får en ny vår hos Hammers.» 

Hva tror dere om kampen på lørdag (kampforløp og resultat)?
«Det blir helt sikkert en tøff kamp, men jeg tror Arsenal kommer til å vise seg fra en annen side og ta en grei seier til slutt. 3-1 tipper jeg.»

Hvis det er en spiller dere frykter hos West Ham – hvem er i såfall det?
«Frykter jo at Jack scorer, men ellers er det selvfølgelig Arnautovic som helst ikke bør komme til for mange sjanser.»

Det er selvfølgelig hyggelig for oss som er West Ham-fans å høre at Arsenal vil savne en spiller som Wilshere. Selv om han, på lik linje med resten av West Hams spillere, så langt ikke har overbevist håper vi selvsagt at han begynner å levere toppspill fremover og aller helst allerede på lørdag.

Manager Manuel Pellegrini forteller før helgens kamp at det er uvisst hvordan startoppstillingen vil se ut. Han åpner for at både Issa Diop og Aaron Cresswell kan få tillit i forsvaret. Dersom de to kommer inn er det nærliggende å tro at Balbuena og Masuaku er de som bli henvist til benken. Han uttalte også på pressekonferansen før kampen at både Rice og Antonio kan være tilbake i troppen denne gang etter at de ble utelatt sist. Ryan Fredericks var heller ikke med i troppen sist etter en svak kamp mot Liverpool, men hans erstatter Pablo Zabaleta var blant de som klarte seg greit sist og et bytte her vil være overraskende. Samtidig er både Carlos Sanchez og Lucas Perez høyaktuelle etter at begge fikk sin West Ham-debut sist da de kom inn i andre omgang. Spesielt Sanchez fikk vist litt av hva som bor i han den tiden han var på banen.

Pellegrini sier også at han har en sterk spillerstall og at han har mange valgmuligheter. Det har ikke lyktes å spille inn en førsteellever ennå, men forhåpentligvis vil dette falle på plass i nær fremtid. En spiller som Andriy Yarmolenko har kommet inn fra benken i begge ligakampene så langt. Om han får tillit fra start nå gjenstår å se, men Robert Snodgrass spilte hele kampen sist uten å imponere veldig. Samtidig blir det spennende å se om Pellegrini fortsetter med to spisser som sist da både Chicharito og Arnautovic startet kampen.

Kaptein Mark Noble sliter i øyeblikket med en vond rygg og er usikker før helgens kamp. Foruten Noble er det kun de langtidsskadde, Reid, Carroll og Lanzini, som er utilgjengelig for spill. Dersom Noble er ute kan det gi Sanchez en mulighet fra start sammen med Wilshere sentralt på midten. Et annet alternativ er at Pedro Obiang kommer inn for Noble. Et annet poeng er at det heller ikke er gitt at Noble er selvskreven til en startplass selv om han skulle bli erklært spilleklar.

På keepersiden har Lukasz Fabianski spilt godt i begge kampene så langt og det er ingen grunn til å tro at Adrian vil komme inn nå.

Det har også vært spekulert i om James Collins, som i øyeblikket er klubbløs, kunne være på vei tilbake til West Ham. Selv om han har vært med og trent litt understreker Pellegrini at det kun er for at Collins skal holde seg i form og fordi han har vært lenge i West Ham. Det vil ikke bli gjort flere endringer i spillerstallen nå, hverken inn eller ut.

Det var litt misnøye etter siste kamp da mange tilskuere gikk før kampslutt til tross for at laget kun lå under med 1-2. Pellegrini har nå uttalt at han ikke ønsker å kritisere fansen, men understreker heller at laget og spillerne trenger fansen på sin side og oppfordrer gjennom det til å bli helt til kampslutt.

Det er tre West Ham-spillere med fortid i Arsenal som trolig vil ha litt spesielle følelser før kampen på lørdag. I tillegg til Wilshere og Perez har også Fabianski vært i Arsenal tidligere. Forhåpentligvis klarer de å legge igjen gamle følelser i garderoben og gå på banen med hjertet utenpå West Ham-drakta denne gang.

Bilderesultat for lucas perez west ham
Perez

Det er lørdag kl 16 (norsk tid), TV-kamp og London-derby. Dette er med andre ord en kamp å se frem til. Dersom West Ham i tillegg kan klare å ta med seg poeng fra dette oppgjøret vil dette kunne bli en super lørdag ettermiddag / kveld. Vi krysser fingrene for poeng og aller helst tre til bortelaget på Emirates lørdag. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar