Forhåndsomtale: Bournemouth – West Ham

Premier League Vitality Stadium 12. januar kl. 20.45: Bournemouth – West ham United

West Ham skal tirsdag spille midtukekamp på Englands sørkyst under flomlysene på den minste stadion i Premier League, Vitality Stadium. Bournemouth og West Ham har møtt hverandre til obligatorisk kamp totalt fire ganger tidligere. Første gang var i det som den gang het andre divisjon (tilsvarende dagens Championship) i 1989/1990 da West Ham vant hjemmekampen 4-1 og det omvendte oppgjøret endte 1-1. I 1999 vant West Ham 2-0 på hjemmebane i ligacupen mens Bournemouth, som mange husker, vant kampen på Upton Park 4-3 i august inneværende sesong. Den siste kampen var en merkelig fotballkamp der Bournemouths spiss Callum Wilson scoret tre mål.

Bournemouth spiller sin første sesong i Premier League og har klart seg bedre enn de fleste hadde regnet med. I øyeblikket ligger de plassert på 16. plass med 21 poeng og har vist fin form den seneste tiden. I desember vant de både mot Chelsea og Manchester United i løpet av en uke. Siste ligakamp 2. januar kunne «The Cherries» reise hjem fra Leicester med et sterkt 0-0 resultat etter at keeper Artur Boruc reddet et straffespark. Sist lørdag avanserte de til 4. runde i FA-cupen etter å ha vunnet 2-1 borte mot Birmingham etter først å ha ligget under.

Det største problemet til Bournemouth denne sesongen har vært å score mål. Før sesongen hentet de norske Joshua King fra Blackburn. Selv om King ble matchvinner mot hans første klubb i England, Manchester United, har han kun scoret to mål så langt og det er ikke nok for en spiss om laget hans skal berge plassen i Premier League. Klubbens toppscorer så langt er faktisk den tidligere West Ham-spilleren Junior Stanislas som sammen med nevnte Callum Wilson har 5 mål på samvittigheten. Den tidligere Crystal Palace-spilleren Glenn Murray har til tross for begrenset med spilletid tegnet seg på scoringslista 4 ganger.

For å forsøke å få fart på scoringsraten den siste halvdelen av sesongen har manager Eddie Howe de siste dagene signert to nye spisser. Først hentet han Wolverhamptons toppscorer Benik Afobe for et sted mellom 8 og 10 millioner pund. Afobe som opprinnelig skulle møtt West Ham i FA-cupen for Wolves sist lørdag vil trolig møte Collins & co denne tirsdagen i stedet. I tillegg har de mandag denne uka signert Lewis Grabban fra Norwich. Grabban spilte for nettopp Bournemouth frem til sommeren 2014 hvor han scoret 35 mål på to sesonger (i lavere divisjoner selvsagt). Det er usikkert om Grabbans overgang blir godkjent av Premier League i tide til at han kan spille tirsdagens ligakamp. Howe har vært svært aktiv de første dagene i januar og han har i tillegg til Afobe og Grabban også hentet Juan Iturbe på lån fra Roma. Iturbe er imidlertid ikke spilleklar ennå.

Bournemouth har noen skadeproblemer og mot West Ham er de tre spissene Tokelo Rantie, Joshua King og Callum Wilson alle ute mens forsvarsspilleren Tommy Elphick og kantspilleren Max Gradel sliter med kneproblemer.

West Ham gikk videre i FA-cupen etter en sen scoring av Nikica Jelavic mot Wolves. Noen nøkkelspillere som Adrian, James Tomkins, Angelo Ogbonna og Andy Carroll fikk hvile fra et hektisk kampprogram. I tillegg blir Dimitri Payet matchet forsiktig etter sitt skadefravær.

Winston Reid var tilbake fra skade mot Wolves, men etter at James Collins og Angelo Ogbonna har storspilt den siste tiden i midtforsvaret blir det spennende å se hvordan Bilic komponerer den lagdelen. Carl Jenkinson spilte høyreback på lørdag, men må mest sannsynlig overlate den plassen til James Tomkins på tirsdag. I målet tar Adrian tilbake keeperplassen etter at Randolph vikarierte på lørdag.

Må midtbanen fikk Alex Song og Pedro Obiang verdifull matchtrening på lørdag, men om de starter mot Bournemouth er likevel usikkert. Obiang ble i tillegg kåret til banens beste. Cheikou Kouyate sto over mot Wolves etter at han fikk seg en liten smell mot Liverpool forrige helg. Det samme var tilfelle med Enner Valencia. Bilic forventer imidlertid at minst en av disse to er tilbake på tirsdag. I tillegg uttaler sjefen at det er 99% sannsynlighet for at Payet starter kampen for West Ham. Andre som ganske sikkert starter er Mark Noble og Michail Antonio. Helt på topp tar Andy Carroll over startplassen fra Jelavic, selv om sistnevnte scoret kampens eneste mål i cupkampen.

På skadelista til West Ham finner vi fremdeles Diafra Sakho og Manuel Lanzini. Victor Moses er heller ikke med mot Bournemouth, men han er tilbake i trening og ventes kampklar om kort tid.

Klarer West Ham å revansjere det sure tapet mot Bournemouth fra august? Det blir en tøff kamp mot et formsterkt hjemmelag som samtidig er styrket med målhungrige spisser. På den annen side har West Ham også vist solid form den siste tiden og lørdagens cupavansement kom etter den tredje seieren på rad. Vi håper det blir en hyggelig tirsdagskveld for West Ham-fansen som har tatt turen til sørkysten denne tirsdagskvelden. Come on you Irons !

Legg igjen en kommentar