Forhåndsomtale: Everton – West Ham

Goodison Park 1. januar kl 18.30: Everton – West Ham United

Det nye året er ikke mer enn 18,5 timer gammelt da Everton og West Ham er de to første lagene som skal i aksjon i Premier League. Goodison Park er en arena hvor West Ham tradisjonelt har hatt problemer. Forrige sesong endte det med 0-2 tap men sesongen før bringer gode minner da Andrey Yarmolenko hadde hovedrollen med to scoringer i det som ble 3-1 seier og West Hams første trepoenger for sesongen i serierunde nummer fem den gang.

Everton har hatt en god sesong så langt. De åpnet forrykende før det ble en liten downperiode, men den siste tiden har de igjen vist storform og i øyeblikket befinner de seg på 3. plass med 29 poeng. De fikk sin kamp mot Manchester City tirsdag denne uka utsatt og har derfor ikke spilt kamp siden Boxing Day.

En stor del av æren for Evertons gode resultater denne høsten skal selvsagt tildeles deres storscorer Dominc Calvert-Lewin. Karrieren hans har virkelig skutt fart etter at Carlo Ancelotti tok over som managere i klubben for et år siden. Han har fått sin landslagsdebut for England denne høsten og da Everton og West Ham møttes i ligacupen tidligere i høst scoret han tre av målene i Evertons 4-1 seier.

Ancelotti gjorde noen smarte signeringer i sommer. Han hentet profilerte James Rodriquez fra Real Madrid. Colombianeren var spådd en stor fremtid i Madrid, men slo aldri helt til og har også vært på lån i Bayern Munchen. I starten av denne sesongen var Rodriguez strålende for Everton og tegnet seg for både scoringer og målgivende pasninger. Utover høsten har han slitt litt med skadeproblemer og har ikke fått bidratt like mye.

Andre signeringer som ble gjort i sommer var midtbanekrigeren Allan som kom fra Napoli, Doucoure, også han midtbanespiller med stor løpskapasitet, fra Watford og stopperen Dan Gofrey fra Norwich.

Andre spillere som har stått frem positivt denne høsten har vært stopperne Michael Keane og Yerri Mina samt venstrebacken Lucas Digne. Keeperen Jordan Pickford er ustabil i sine prestasjoner, fra det strålende til det mest håpløse. Det var derfor overraskende at Ancelotti, når han først hentet en ny keeper, valgte å gå for svenske Robin Olsen som neppe kan anses som en reell utfordrer til Pickford om førstekeeperrollen.

Med julas tette kampprogram var det naturlig nok ingen ulempe i Evertons forberedelser frem mot denne kampen at de fikk utsatt møtet med Manchester City på tirsdag. På skadelista finner vi flere nøkkelspillere som James Rodriquez, Allan og Lucas Digne. Ingen av de tre vil spille kampen første nyttårsdag, men Richarlison er spilleklar etter at også han har slitt med en liten skade.

West Ham kommer fra to uavgjorte kamper i romjula, 2-2 mot Brighton og 0-0 mot Southampton. Det betyr at vi må tilbake til kampen mot Leeds 11. desember for å finne siste seier. Likevel ligger klubben plassert på 10. plass med 23 poeng ved utgangen av 2020, en betydelig bedre situasjon enn hva klubben sto i for ett år siden.

David Moyes hadde gjort hele fem endringer på laguttaket mot Southampton sammenlignet med de som startet mot Brighton to dager tidligere. Spillere som har spilt mye og som nå ble hvilt var Vladimir Coufal, Jarrod Bowen og Fabian Balbuena. Ben Johnson som fikk sin første scoring i Premier League på tirsdag ble også plassert på innbytterbenken torsdag. De som kom inn og fikk verdifull matchtrening var Ryan Fredericks, Craig Dawson, Manuel Lanzini og Andrey Yarmolenko. Spesielt gjorde Dawson et positivt inntrykk i sin West Ham-debut.

Michail Antonio var endelig tilbake i troppen mot Southampton og han fikk ca 15 minutter på banen. Det er viktig at Antonio blir matchet tilstrekkelig forsiktig slik at han ikke slår opp skaden igjen. Om han er klar til å starte nå mot Everton er usikkert, men hans løpsstyrke og bakromstrussel vil kunne være veldig nyttig mot et godt hjemmelag på Goodison Park.

Det er ikke meldt om nye skader i troppen og det betyr at det kun er Arthur Masuaku som nå er utilgjengelig for Moyes i møtet med klubben hvor han var manager i 11 år. Det er likevel mange spørsmålstegn knyttet til laguttaket denne gang. Det er imidlertid ventet at en spiller som Coufal vil være tilbake på høyre back nå. Mange har ønsket å se mer av Said Benrahma, men det er tydelig at Moyes ikke har vært helt fornøyd med hvordan han har bidratt til laget i de kampene han har spilt så langt.

West Ham's Rice and Soucek show why they are so coveted – The Athletic

En vanskelig bortekamp markerer starten på det nye året for West Ham og forhåpentligvis vil det bli en god første nyttårsdag. Dersom West Ham skal få med seg poeng tilbake til London er det imidlertid avgjørende at alle spillerne er påskrudd fra første spark på ballen og at det vinnes dueller over hele banen. I tillegg er det selvsagt viktig at nøkkelspillere som Fabianski, Ogbonna, Rice og Soucek har dagen. Disse spiller hver eneste kamp og de har hatt en tøff belastning i lang tid nå. Etter denne kampen er det imidlertid muligheter for litt restitusjon to uker til neste seriekamp, kun avbrutt av FA cup neste helg. Vi krysser fingrene for en god start på 2021. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar