Forhåndsomtale: Liverpool – West Ham

Anfield 31. oktober kl. 18.30: Liverpool – West Ham United

Det var de syv første serierundene som ble ansett som ekstremt tøffe da kampoppsettet til West Ham ble klart i august. Det ble spekulert i om vi kunne stå med 0 poeng etter de syv første kampene, men nå er det spilt seks kamper og 8 poeng er sikret så langt. En meget oppløftende sesongstart hvor Moyes’ mannskap er ubeseiret de fire siste mot lag som alle endte godt oppe på øvre halvdel forrige sesong. Denne helgen er det regjerende seriemester Liverpool som er vertskap for West Ham i det som er plukket ut av SkySports som lørdagens kveldskamp.

West Ham var veldig nær ved å ta poeng fra Liverpool i januar også, men en sjelden keepertabbe av Lukasz Fabianski gjorde at hjemmelaget den gang utlignet til 2-2 før de også klarte å få inn et tredje på tampen. Pablo Fornals scoret et fantastisk mål etter et flott angrep hvor veldig mange var delaktige og det var spesielt surt å ikke få med seg poeng etter en heroisk innsats den gang.

 

Liverpool var jo i en egen klasse forrige sesong, men etter restarten viste de tendenser til at de ikke var like suverene som frem til mars. Denne sesongen har de røde vist at de ikke er uslåelige og de gikk på et merkelig stortap (2-7) mot Aston Villa for noen uker siden. Et tett kampprogram er selvsagt ekstra krevende for lagene som deltar i Europacupene, men de har tradisjonelt sterkere spillerstaller enn lagene litt lengre ned på tabellen og skal derfor tåle denne belastningen bedre. Liverpool er likevel med helt i teten av tabellen og før helgens runde er de på andreplass, a poeng med bykollega Everton.

Denne uka fikk Liverpool besøk av danske Midtjylland i Champions League og danskene ga overraskende god motstand. Det var ikke før på overtid at seieren var sikret for Liverpool da Mohammed Salah satte inn 2-0 på straffespark. Manager Klopp valgte å starte med de tre stjernespissene Salah, Mane og Firmino på benken i midtuka, men så seg nødt til å sette de innpå banen i andre omgang.

Høsten har så langt vært krevende for Liverpool i den betydning at de har slitt med betydelig flere skader enn hva de vanligvis opplever. Det var selvsagt en stor strek i regningen at sjefen i forsvaret, Virgil van Dijk, skadet korsbåndet mot Everton og han vil miste store deler av sesongen. Samtidig har stopperkollega Joel Matip slitt med skade og om ikke det er nok fikk stoppervikar Fabinho kjenning av en strekk mot Midtjylland og måtte forlate banen. Til helgens møte med West Ham er selvsagt van Dijk ute. Det samme er Fabinho, mens Matip vil bli testet nærmere kampstart. Keeper Allison er tilbake mellom stengene mens de to vingbackene Alexander-Arnold og Robertson er spillere som West Ham må se opp for da de har mye å bidra med offensivt. I midtforsvaret er Joe Gomez eneste som er sikker på å starte. Dersom Matip ikke blir kampklar kan det være duket for Premier League-debut for 19 år gamle Rhys Williams.

En av de siste dagene før overgangsvinduet stengte klarte Liverpool å signere brasilianske Thiago som sist spilte i Bayern Munchen. Thiago har slitt med både corona og skade etter at han ankom England, men har også fått vist at han vil ha mye å by på i Premier League. En annen spiller som ble signert i siste overgangsvindu er Diego Jota som kom fra Wolves. Jota har allerede gjort seg bemerket med et par scoringer i den røde drakta og ser ut til å passe godt inn på Anfield.

Før helgen er det usikkert om Tiago blir spilleklar etter skaden han pådro seg mot Everton for to uker siden og det samme er også tilfelle for midtbanekollega Naby Keita. Kaptein Jordan Henderson er imidlertid erklært kampklar. De tre spissene Salah, Mane og Firmino starter temmelig sikkert og om West Ham skal ha håp om poeng lørdag kveld må de tre passes ekstra godt på.

I West Hams tropp har stemningen naturlig nok vært god de siste ukene. Forrige helg ble det et sterkt poeng fra hjemmekampen mot Manchester City. Selv om de blå fra Manchester presset på for et seiersmål i andre omgang viste West Ham-spillerne at de har selvtillit og kjemper for hverandre.

Mange har vært gode på West Hams lag de siste ukene, men spesielt har Declan Rice og Tomas Soucek imponert. De spiller godt sammen på midtbanen og er løpssterke begge to. Soucek er nærmest uslåelig i lufta mens Rice vinner andreballer og bryter motstandernes forsøk på å etablere spill på West Hams banehalvdel. I tillegg har både Coufal og Masuaku vært gode på vingbackene.

Michail Antonio har scoret tre mål så langt denne sesongen og hele 11 mål etter restarten i juni. Dessverre pådro Antonio seg en strekkskade sist helg og er nødt til å stå over møtet med Liverpool på lørdag. Dette er selvsagt veldig synd ettersom mye av West Hams angrepsspill har vært basert på Antonios styrke og fart som spiss. Han er utrolig flink til å få tak i ball og holde på den mens resten av laget forflytter seg fremover. Nå når Antonio er ute er spørsmålet hvem som skal fylle hans rolle.

Sebastien Haller har tålmodig ventet på sin sjanse denne høsten og selv om han er en ganske annen spillertype enn Antonio er det ventet at Haller starter på topp på lørdag. Andre alternativ er Andrey Yarmolenko og Said Benrahma. Hva Moyes velger blir spennende å se. Foruten Antonio er det ingen skadeproblemer i troppen og det betyr at det er mange valgmuligheter offensivt for Moyes. Manuel Lanzini er en annen spiller som har virket frisk de gangene han har kommet inn, men til tross for det fantastiske utligningsmålet mot Tottenham ble han sittende på benken hele oppgjøret mot City sist.

Det er altså ikke ventet store endringer i West Hams lagoppstilling, annet enn at Antonio går ut. Om Antonios fravær gjør at Moyes velger å gjøre flere enn en endring på laget er noe av det som det knyttes spenning til. Kan det for eksempel føre til at han velger å starte med både Haller og Benrahma for at sistnevnte skal bidra med hurtighet som ikke er Hallers styrke? Jarrod Bowen har også stor fart og dersom Moyes tenker i de baner ligger det i kortene at Fornals kanskje må starte på benken.

Helt bakerst blir det ingen endringer, med mindre det skulle oppstå uventede ting de siste timene før kampstart. Det betyr i såfall at Fabianski starter i mål med Ogbonna, Balbuena og Cresswell som stoppere. Da er det foreløpig ikke plass til hverken Issa Diop eller Craig Dawson i startoppstillingen.

Det er mange spørsmålstegn med tanke på lagoppstilllingene til begge lagene før kampen, men uansett hvilke elleve Moyes velger å starte med så krysser vi fingrene for at West Ham kan fortsette det gode spillet de har vist de siste kampene og at vi kanskje kan oppleve at det blir med poeng tilbake til Øst-London fra en vanskelig bortearena. Lykke til alle West Ham-fans der ute. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar