Forhåndsomtale: Newcastle – West Ham

Premier League, St James Park, 16. januar kl. 16.00: Newcastle United – West Ham United

Kun fire dager etter at West Ham kunne reise hjem fra Bournemouth med en sterk borteseier er klart for ny reise. Denne gangen er det nord-øst England, Tyneside, Newcastle som venter. Høstens oppgjør mellom klubbene endte med 2-0 seier til West Ham i en kamp hvor bortelaget knapt skapte en eneste målsjanse og Dimitri Payet ble tomålsscorer. Newcastle – West Ham forrige sesong på St James Park var sesongens siste ligakamp og Newcastle MÅTTE vinne for å være sikret ny Premier League kontrakt. West Ham var i realiteten sjanseløse denne søndagen og de svarte og hvite kunne juble over 2-0 seier og at plassen var berget.

Newcastle ansatte den tidligere landslagstreneren Steve McLaren i sommer og han har hatt en vanskelig første halvdel av sesongen. I øyeblikket ligger klubben nest sist i Premier League med 18 poeng etter 21 kamper. Det var imidlertid fremgang i midtuka da en underholdende hjemmekamp mot Manchester United til slutt endte 3-3. Forrige lørdag røk Newcastle ut av FA-cupen etter at Watford ble for sterke i 3. runde.

De spillerne McLaren hentet til Newcastle i sommer har bare i varierende grad slått til på St James Park. Georginio Wijnaldum hadde en tung start, men scoret 4 mål i en og samme kamp mot Norwich i oktober. Plutselig var han blant ligaens toppscorere og etter den tid har han vært sist på 4 nye mål. Det var også stilt veldig store forventninger til spissen Aleksandar Mitrovic, men han har ennå til gode å bevise at han er verdt den høye overgangssummen som ble gitt for han i sommer.

Den siste uka har Steve McLaren hentet to nye spillere til Newcastle i håp om å kapre nok poeng til å berge plassen i Premier League. Midtbanespilleren Henri Saivet ble kjøpt fra franske Bordeaux for en overgangssum som trolig ligger rundt 5 mill pund. I tillegg ble den engelske landslagsspilleren Jonjo Shelvey hentet fra Swansea for 12 mill pund. På den måten har klubben styrket midtbaneleddet med to solide spillere. At en spiller som Shelvey skulle gå fra en klubb i nedrykkssumpa til en annen må ha vært overraskende for mange.

Newcastle har relativt mange skadefravær og følgende spillere er utilgjengelige på lørdag: keeper Tim Krul, forsvareren Massadio Haidara og midtbanespillerne Gabriel Obertan og Vurnon Anita. Stopperen Steven Taylor har også vært ute, men kan være tilbake denne helgen.

West Ham har tre strake seire i ligaen og ligger i øyeblikket som nummer 5 med 35 poeng. Tirsdagens seier mot Bournemouth var av det litt merkelige slaget. Etter å ha ligget under 0-1 til pause og vist svakt og tafatt spill snudde kampen totalt i andre omgang og The Hammers kunne reise hjem med tre velfortjente poeng. Den store spilleren på tirsdag var igjen Dimitri Payet. For første gang på lang tid spilte han fra start. Forhåpentligvis vil Payet holde seg skadefri fremover da han er utrolig viktig for West Hams offensive reportoar. Selv om det var Payet og tomålsscorer Enner Valencia som fikk det meste av oppmerksomheten på tirsdag så skal vi heller ikke glemme den viktige rollen Michail Antonio spilte. Antonio lå bak begge frisparkene som endte i scoring og han var en konstant trussel for Bournemouth-forsvaret med sin fart og teknikk. At Andy Carroll pådro seg en strakkskade tidlig i kampen sist var en stor nedtur for Bilic & co da Carroll de siste ukene har vist god form og er viktig både som oppspillspunkt og målscorer. Det er ventet at Carroll blir ute den neste måneden og at han derfor er tilbake siste halvdelen av februar. Foruten «the big man» er også Diafra Sakho og Manuel Lanzini ute med skader noe som begrenser alternativene for Bilic offensivt i banen. Victor Moses er imidlertid spilleklar igjen og er ventet å være i troppen mot Newcastle.

Fra laget som startet mot Bournemouth er det noen små usikkerhetspunkter. Dette gjelder først og fremst hvem som skal spille midtspiss i Carrolls skadefravær. Enten starter Nikica Jelavic i den rollen eller så blir Enner Valencia flyttet frem. Dersom det siste alternativet blir valgt kan Victor Moses komme direkte inn i startoppstillingen. Sentralt på midten er det noe usikkert om Cheikou Kouyate er spilleklar igjen. Dersom Kouyate fremdeles er ute blir han erstattet av enten Obiang som sist eller Alex Song.

Det er et vanskelig tidspunkt å møte Newcastle. Både det at de ligger utsatt til på tabellen, tok et sterkt poeng i midtuka og at stallen er forsterket med to nye midtbanespillere som kan komme direkte inn på laget er forhold som gjør at laget igjen er litt på offensiven. Samtidig har West Ham både tilstrekkelig med kvalitet og selvtillit i troppen til å kunne ta en ny seier. I utgangspunktet er dette en relativt åpen kamp, men vi håper at West Ham kan nærme seg topplagene ytterligere gjennom å ta tre nye poeng her. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar