Forhåndsomtale: West Ham – Aston Villa

London Stadium 30. november kl. 21.00: West Ham United – Aston Villa

Monday night football fra Øst-London. For noen år siden var det ensbetydende med flomlys, mye folk rundt stadion og på pubene i timene før kamp samt en helt spesiell stemning og trykk fra tribunene. Denne gang blir det definitivt flomlys, men det øvrige blir dessverre helt annerledes. Vi kan likevel håpe på en fin fotballkamp og hvor hjemmelaget dominerer på banen.

Forrige sesongs tilsvarende møte var siste serierunde da Aston Villa måtte ha minst ett poeng for å overleve i Premier League. Da de tok ledelsen med 5-6 minutter igjen var det stor stemning i Villa-leiren, men West Ham utlignet nesten umiddelbart og det ble noen nervepirrende minutter for de som var tilhengere av Birmingham-klubben. Det utspilte seg naturlig nok noen elleville jubelscener på gressmatta på London Stadium da det ble klart at 1-1 var nok til å berge plassen i det gjeve selskap.

Aston Villa åpnet inneværende sesong sensasjonelt bra. Etter at de hadde spillefri første serierunde vant de sine fire første ligakamper. At de beseiret Sheffield United og Fulham i de to første kampene var ikke noen stor sensasjon, men at de deretter skulle beseire Liverpool med hele 7-2 og Leicester (1-0) på bortebane skapte store overskrifter. De spilte fantastisk angrepsfotball med masse mål og underholdende spill.

Før sesongen gjorde manager Dean Smith noen smarte signeringer. Han hentet sin tidligere elev Ollie Watkins fra Brentford. Watkins hadde scoret masse mål for Brentford forrige sesong og han har tatt overgangen til Premier League med storm. Etter åtte seriekamper står han med 6 scoringer.

En annen viktig signering var keeper Emiliano Martinez som kom fra Arsenal. Han har stått meget solid og fjernet all tvil om hvem som er klubbens førstekeeper. Høyrebacken Matt Cash ble kjøpt fra Nottingham Forest mens Ross Barkley kom på sesonglangt lån fra Chelsea.

De fire siste ligakampene har resultert i en seier og tre tap hvorav det ble 1-2 mot Brighton forrige helg. Villas siste bortekamp endte med en overbevisende 3-0 seier mot Arsenal så en kan trygt fastslå at Aston Villa varierer stort i prestasjonene. Før helgens runde ligger de på 7. plass med 15 poeng, riktignok med en kamp til gode.

I tillegg til den nevnte storscoreren Watkins er det Jack Grealish som får mest oppmerksomhet i Villas spillergruppe. Denne høsten har Grealish vært stor og han må stoppes om West Ham skal ta tre poeng på mandag

Midtbanegeneralen Ross Barkley fikk kjenning av en strekkskade etter kun ett minutts spill mot Brighton forrige helg og han spiller ikke mandagens kamp. I tillegg er den store spissen Wesley, den svenske backen Bjørn Engels og stopperen Frederic Guilbert ute med skader. Den unge spissen Keinan Davis har slitt med noen skadeproblemer, men skal være tilgjengelig for spill nå. Det samme er tilfelle med stopperen Kortney House og spissen Bertrand Traore.

West Ham leverte en solid kamp mot Sheffield United sist søndag og sto til slutt igjen med tre velfortjente poeng. Hele laget leverte en profesjonell kamp og det var morsomt at Sebastien Haller kunne notere seg for en flott scoring som avgjorde kampen.

Etter seieren mot Sheffield United kunne West Ham innta 8. plassen på tabellen med 14 poeng. Kun 10 innslupne mål på ni kamper viser et solid defensivt lag og i de to siste kampene har de også holdt nullen bakover.

Angelo Ogbonna måtte forlate banen med skade midt i andre omgang mot Fulham, men han var tilbake mot Sheffield United og gjorde en kjempekamp i West Hams bakre rekker. Ogbonna hadde en sterk fjorårssesong, men denne sesongen har han tatt ytterligere steg og er klubbens desiderte forsvarssjef. Dette er Ogbonnas femte sesong i West Ham-trøya og det er i ferd med å bli hans beste i Premier League. Med Ogbonna tilbake, samtidig som Fabian Balbuena også ble erklært spilleklar, måtte Issa Diop finne seg i å bli plassert på benken igjen.

Superlativene er langt på vei brukt opp i beskrivelsen av Declan Rice og Tomas Souceks spill på West Hams sentrale midtbane denne høsten. De holder kaptein Mark Noble ute av laget, noe som er et kvalitetstegn. Med Noble på benken er Rice West Hams kaptein og denne gang møter han en av kameratene fra Englands landslagstropp, Jack Grealish, som kaptein for motstanderlaget.

Michail Antonio storspilte før han fikk en liten strekkskade for en måneds tid siden. Han har vært savnet i West Hams angrepsspill, men nå er Antonio tilbake i full trening. Det gjenstår å se om han er klar til å spille fra start denne helgen, og isåfall om Moyes mener det er riktig å sette Antonio inn i startelleveren etter den fine innsatsen fra de som spilte sist helg.

ExWHUemployee issues Michail Antonio claim ahead of West Ham v Aston Villa  | thisisfutbol.com

Skadelista til West Ham er fremdeles kort og den eneste som nå betegnes som usikker er Andrey Yarmolenko som ble smittet med covid-19 under den siste landslagspausen.

Manuel Lanzini kom inn på slutten sist og har egentlig vist at formen er god i alle de innhoppene han har fått denne høsten. Så lenge laget vinner og spiller godt må nok Lanzini finne seg i å starte på benken, men det skal nok ikke mye til av formsvikt på enkeltspillere før han er inne på laget igjen. Said Benrahma kom ikke på banen mot Sheffield United, til tross for et meget godt innhopp mot Fulham. Benrahma kan etterhvert komme til å få sjansen til fordel for Pablo Fornals eller Jarrod Bowen, men om det skjer denne runden eller om han må venter ytterligere en liten stund er usikkert.

Denne kampen markerer at den 10. serierunden i Premier League er unnagjort. Fra og med neste runde vil det bli tillatt med et lite antall tilskuere på enkelte arenaer. London Stadium vil ta imot 2 000 fans til møtet med Manchester United neste lørdag. Det er i hvert fall en begynnelse på det som forhåpentligvis vil bety fulle tribuner igjen om ikke altfor lang tid. Dette er uansett en viktig kamp for begge lag da det er særdeles jevnt på tabellen og en seier vil kunne bety et hopp flere plasser oppover tabellen. Vi krysser fingrene for at det er hjemmelaget som går seirende ut av denne sene mandagskampen. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar