Forhåndsomtale: West Ham – Brighton

London Stadium 27. desember kl. 15.15: West Ham United – Brighton & Hove Albion

Julen 2020 er minst like travel for Premier League-spillerne som det vanligvis er på denne tiden av året og West Ham skal spille to kamper før nyttårsaften. 27. og 29. desember møter de to lag fra sørkysten før de åpner det nye året allerede første nyttårsdag mot Everton. Først ut er hjemmekamp mot Brighton søndag 27. Dette er et oppgjør med vonde minner fra forrige sesong da West Ham ledet 3-1 til det gjensto ca 15 minutter og Brighton scoret to seine mål.

Brighton har åpnet sesongen omtrent som ventet. De ligger i øyeblikket på 17. plass med 12 poeng etter 14 serierunder og på samme måte som forrige sesong vil de nok være fornøyd om de klarer å berge plassen i Premier League. Det er kun blitt to seire i ligaen denne sesongen og begge har kommet på bortebane, 3-0 mot Newcastle og 2-1 mot Aston Villa.

De to siste kampene har begge endt med uavgjort mot to konkurrenter i bunnstriden, Fulham og Sheffield United. Mot bunnlaget Sheffield United i siste kamp før jul lå de under inntil kun få minutter gjensto da Danny Welbeck utlignet på hjemmebane.

En spiller som har imponert i Brighton-drakta denne sesongen er den hurtige høyrebacken Tariq Lamptey. Han var ikke god nok til å bli satset på i Chelsea, men har denne høsten spilt så godt for Brighton at han har fått sin debut for Englands U21 landslag og tiltrukket seg oppmerksomheten til storklubben Bayern Munchen. Lamptey sliter riktignok med en hamstring-skade i øyeblikket og er ikke spilleklar mot West Ham på søndag.

Brightons toppscorer inneværende sesong er Neal Maupay. Han har riktignok ikke mer enn 4 scoringer i alle turneringer og har heller ikke spilt alle kampene. Mot Sheffield United ble han byttet ut midtveis i andre omgang til fordel for målscoreren i den kampen, Danny Wellbeck. Det kan godt bli Wellbeck som starter mot West Ham. Andre spillere som har imponert denne høsten er midtbanemotoren Yves Bissouma og Solly March. Den unge stopperen Ben White var på lån og imponerte såpass i Leeds forrige sesong at de ville kjøpe han permanent i sommer. Brighton ville ikke selge og denne høsten har unge White spilt seg til en fast plass i Brighton-forsvaret.

«The Seagulls» har ikke for vane å signere spillere for store beløp og gjorde heller ikke det under sommerens overgangsvindu. De klarte imidlertid å sikre seg underskriften til Adam Lallana som var på utgående kontrakt med Liverpool. Lallana har også denne høsten slitt med noen småskader, men spilte 90 minutter i siste ligakamp. Han har imidlertid ennå til gode å score for Brighton og forhåpentligvis skjer ikke det mot West Ham heller.

West Ham tapte med klare sifre (0-3) mot Chelsea sist mandag, men resultatet tegner ikke noe riktig bilde av hvordan kampen faktisk var. West Ham var fullt på høyde med hjemmelaget til det gjensto 12 minutter av ordinær tid, men slapp så inn et par litt enkle mål og ble hardt for litt sløvt forsvarsspill. Det var imidlertid mye positivt å ta med seg fra kampen som forhåpentligvis spillerne har fått se i ettertid av skuffelsen.

Fabien Balbuena var tilbake i midtforsvaret sammen med Ogbonna mot Chelsea og dermed måtte Issa Diop igjen ta til takke med en kamp på benken. På vingbackene fant vi som vanlig Vladimir Coufal og Aaron Cresswell og det er ikke ventet endringer blant disse til kampen mot Brighton. På midten er selvsagt Rice og Soucek sentrale og hadde sist med seg Mark Noble fra start. Noble slet i første omgang etter en lang periode uten kamper, men spilte seg opp utover i kampen.

Said Benrahma var plassert på benken etter at han ikke hadde vist seg fra sin beste side mot Crystal Palace kampen i forveien. Benrahma kom imidlertid inn for Fornals, men fikk ikke utrettet stort mot et bunnsolid Chelsea-forsvar. Manuel Lanzini spilte en meget god andreomgang mot Crystal Palace, men var ikke i troppen mot Chelsea som følge av en liten skade. Lanzini skal imidlertid være spilleklar igjen nå og kanskje det er duket for at West Hams nummer 10 endelig får en kamp fra start? Jarrod Bowen var også livlig lenge mot Chelsea og har vært blant West Hams beste spillere gjennom hele høstsesongen.

Helt på topp slet Sebastien Haller med å få utrettet noe særlig mot Chelseas solide stoppere Kurt Zouma og Thiago Silva. Det er mange meninger om Hallers bidrag i West Ham-trøya denne sesongen. Selv om han var sterkt delaktig med en kunstscoring mot Palace i forrige ligarunde er det mange som er av den oppfatning at han legger ned altfor lite innsats og at han ikke passer inn i West Hams spillemønster. Nå er muligens Michail Antonio spilleklar igjen og da blir det i såfall spennende å se hvordan Moyes velger å komponere laget. Vi ønsker jo alle å se Antonio spille, men om han blir å se fra start allerede denne søndagen er usikkert.

West Hams eneste skadebekymring, foruten Antonio, er Arthur Masuaku. Han har som kjent gjennomgått en kneoperasjon, men hvor lenge han blir ute er fortsatt noe uklart. Han spiller uansett ikke mot Brighton.

Etter tapet mot Chelsea sist befinner West Ham seg på 10. plass på tabellen med 21 poeng. Det er jevnt både oppover og nedover fra den posisjonen og det er viktig å få med seg så mange poeng som mulig nå fra juleprogrammet for å fortsatt være med å kjempe på øvre halvdel. Ingen kamper er enkle og Brighton vil helt sikkert selge seg dyrt på søndag. Vi krysser fingrene for at de elleve som går på banen i «claret & blue» legger ned en innsats som gjør at de vinner flest dueller og at de har avgjørelser og marginer med seg dersom det skulle bli en jevn affære. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar