Forhåndsomtale: West Ham – Man Utd

London Stadium 5. desember kl. 18.30: West Ham United – Manchester United

To av ligaens desiderte formlag møtes på London Stadium lørdag kveld da West Ham tar imot Manchester United. De to foregående møtene mellom klubbene i London har begge endt med hjemmeseier. Hvem husker ikke frisparkperlen fra Aaron Cresswell forrige sesong da han fastsatte sluttresultatet til 2-0 etter at Andrey Yarmolenko hadde gitt The Hammers ledelsen i første omgang.

Manchester United har hatt en variabel sesongstart, men med en kamp mindre spilt enn de fleste andre lagene er de faktisk kun 5 poeng bak ligaleder Tottenham. De ligger i øyeblikket på 9. plass med 16 poeng og har tre strake seire i ligaen. Sist helg imponerte de i andre omgang mot Southampton og snudde 0-2 til 3-2 på 45 minutter. De røde djevlene er også med i Champions League denne sesongen og etter at de så ut til å cruise gjennom til avansement har det stokket seg litt de siste rundene. Onsdag denne uka ble det 1-3 tap hjemme mot PSG og det betyr at de må ha minst ett poeng i bortemøtet med RB Leipzig førstkommende tirsdag for å gå videre.

Mange fans var misfornøyde med sommerens overgangsvindu for de røde fra Manchester. På vinduets siste dag signerte de den rutinerte spissen Edinson Cavani som sto uten kontrakt 33 år gammel. Selv om enkelte trodde Cavani kun ville komme til England for å få en feit kontrakt på tampen av karrieren har han den siste tiden vist at han fremdeles har kvaliteter som gjør han til en fryktet spiss på høyeste nivå. Mot Southampton forrige helg var det to scoringer av uruguyaneren som ble avgjørende.

Foruten Cavani hentet de i høst også den brasilianske backen Alex Telles. Han har spilt venstreback den seneste tiden i Luke Shaws skadefravær og Telles har klart seg bra. Sommerens dyreste kjøp på Old Trafford var den nederlandske midtbanespilleren Donny van de Beek. Han har slitt med å spille seg til en fast plass på laget, men har den seneste tiden fått stadig mere spilletid.

Bruno Fernandes har også denne høsten vært Manchester Uniteds store spiller. Han står for mange av lagets mål, både i form av egne scoringer og assists. Det blir viktig for Rice & co å få stoppet Fernandes lørdag.

Foran møtet med West Ham på lørdag er som nevnt Luke Shaw ute med skade. Stopperen Phil Jones er også ute, men han er nok uansett et stykke unna en plass i førsteelleveren med Maguire og Lindelöf som de to stopperne Ole Gunnar Solskjær ser ut til å foretrekke. Marcus Rashford fikk seg en smell mot PSG i midtuka og har trent alternativt foran helgens kamp. Det er usikkert om Rashford vil være frisk nok til å starte på London Stadium. Ellers er det selvsagt også usikkerhet knyttet til om Solskjær vil spare noen nøkkelspillere foran møtet med Leipzig tre dager senere.

I likhet med Manchester United har også West Ham tre strake seire i ligaen. Etter det tøffe kampprogrammet klubben var igjennom de første syv kampene ventet antatt svakere lag. Av erfaring vet vi at nettopp de lagene som sliter lengre ned på tabellen blir vanskelige å møte, spesielt etter hvert som de blir stadig mer desperate etter poeng. Det var derfor veldig tilfredsstillende å se at West Ham gjennomførte to profesjonelle kamper mot Fulham og Sheffield United hvor Moyes & co sto igjen med to 1-0 seire. Mot Aston Villa sist mandag var det ventet en tøff batalje ettersom Villa har vært gode i høst. Det ble også tøft og det var marginer som til slutt gjorde at West Ham igjen sto igjen med 3 poeng. Det er deilig å få følelsen av flyt, både i form av marginer og VAR-avgjørelser som ofte har gått mot West Ham tidligere.

Michail Antonio var tilbake fra start sist til manges overraskelse. Sebastien Haller hadde blitt matchvinner mot Sheffield United uka før, men ble likevel henvist til benken. Det skulle imidlertid vise seg at Antonio ikke skulle ha noen god kveld og han ble erstattet av nettopp Haller i pausen. Ved pause kom også Said Benrahma inn for Arthur Masuaku. Byttene ga umiddelbar effekt da Benrahma tegnet seg for målgivende pasning til Jarrod Bowen etter kun 28 sekunder. Om Benrahma rakk å vise nok resten av omgangen til at han får starte på lørdag får vi vente å se, men Haller vil nok helt sikkert starte. Michail Antonio har dessverre pådratt seg en ny skade den siste uka som holder han ute. Det er foreløpig uklart hvor alvorlig skaden er, men det skal være en ny strekkskade.

Etter den sterke november-måneden er det veldig morsomt at David Moyes er med blant fire kandidater til å bli månedens manager i Premier League. I tillegg er Angelo Ogbonna en av seks kandidater til å bli månedens spiller. Ogbonna har vært meget god og opplever nå sin beste periode i West Ham-trøya etter overgangen fra Juventus i 2015. Det hadde vært morsomt om de ble belønnet med prisen begge to.

Foruten Antonio er Ryan Fredericks ute med en liten skade. Fredericks har ikke spilt siden Vladimir Coufal kom til klubben og tsjekkeren har også spilt så solid og godt at han nå er det soleklare førstevalget på høyre backplass. Andrey Yarmolenko pådro seg coronasmitte på siste landslagssamling med Ukraina, men han er nå tilbake på treningsfeltet til West Ham og vil kanskje være å finne i troppen på lørdag.

Det har vært noen deilige dager med West Ham helt oppe på 5. plass på Premier League-tabellen og det virker å være en god stemning både i laget og blant fansen. Det er imponerende hva David Moyes har fått til, både det de gjorde på slutten av forrige sesong og det som er vist nå i høst. Moyes vil nok svært gjerne ha med seg poeng fra sin tidligere arbeidsgiver hvor han fikk sparken etter under en sesong. Om det skal bli ett eller tre poeng på West Ham lørdag må alle spillerne være på topp og kanskje kan vi oppleve å dra fordel av å være i «flytsonen» for andre gang denne uka? Vi krysser fingrene for West Ham og håper på en fin lørdagskveld. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar