Før kampen 20. okt: West Ham – Brighton

West Bromwich Albion v West Ham United - Premier League

London Stadium 20. oktober kl. 21.00: West Ham United – Brighton & Hove Albion

«Friday night football» på London Stadium. Kan det bli bedre? Flomlyskamp som gir mange gode minner fra Upton Park med stor stemning og ofte gode prestasjoner fra West Ham. Denne gang er det Brighton som kommer på besøk den korte veien fra Englands sørkyst. Alt ligger til rette for en fantastisk atmosfære. Siste møte mellom de to er en kamp vi husker spesielt godt. West Ham vant 6-0 i Championship våren 2012 etter hat-trick av Ricardo Vaz Te.

Brighton gjorde i 2016/2017 en kjempesesong som ble kronet med opprykk til Premier League i mai. Klubben lå i teten hele sesongen og det er ingen tvil om at Chris Hughton (som selv spilte for West Ham tidlig på 1990-tallet) har gjort en kjempejobb som manager i Brighton.

Åpningen av inneværende sesong har også vært brukbar med tanke på at klubben er nyopprykket. Før helgens møte med West Ham ligger Brighton på 14. plass med 8 poeng. Det er plassen foran fredagens motstander og viser hvor viktig kampen dem imellom er. Mens Brighton har vunnet to kamper på hjemmebane (mot West Bromwich og Newcastle), har de blå/hvite slitt adskillig mer på bortebane hvor det kun har blitt ett poeng (0-0 mot Watford).

To spillere som Brighton hentet i sommer har vært sentrale så langt i sesongen. Keeper Matthew Ryan kom fra Valencia og har gjort keeperplassen til sin. Mot Everton sist reddet han Brighton fra å miste alle poengene i sluttminuttene. Midtbanespilleren Pascal Gross kom fra tyske Ingolstadt og har vært klubbens beste spiller så langt i sesongen. Andre sentrale spillere hos «The Seagulls» er forsvareren Shane Duffy, Anthony Knockart som ble kåret til Championships beste spiller forrige sesong og spissen Tomer Hemed.

På skadelista til Chris Hughton finnes midtbanespillerne Beram Keyal og rutinerte Steve Sidwell. I tillegg sliter tidligere West Ham-spiss Sam Baldock med skade mens toppscorer Tomer Hemed er suspendert. Shane Duffy måtte ut mot Everton sist med en liten strekk og vil bli testet nærmere kampstart.

West Ham fikk med seg ett poeng fra en vanskelig bortekamp mot Burnley sist. Mye er sagt og skrevet om den kampen og Andy Carrolls utvisning. Faktum er uansett at Carroll mister fredagens kamp med karantene og forhåpentligvis vil West Ham få spille hele kampen med 11 spillere på banen denne gang.

På hjemmebane har West Ham så langt to seire (Huddersfield og Swansea) og ett tap (Tottenham). Forhåpentligvis vil klubben fortsette å ta poeng på hjemmebane slik at London Stadium etter hvert blir en arena motstanderen gruer seg til å besøke.

Etter den fryktelig svake sesonginnledningen med tre tap og mange baklengsmål har forsvarsspillet bedret seg betraktelig. Mot Burnley sist var Joe Hart banens beste mens Reid og Fonte har vært stabile som stoppere etter at førstnevnte kom tilbake fra skade. Pablo Zabaleta på høyreback har kanskje vært West Hams beste spiller så langt denne sesongen og Sam Byram er nok lengre unna en plass i førsteelleveren enn han noen gang har vært. På venstreback har Aaron Cresswell fått tillit til tross for litt varierende prestasjoner. Arthur Masuaku har imponert de kampene han har kommet fra benken og mange mener han fortjener å spille på bekostning av Cresswell.

Slaven Bilic overrasket sist ved å plassere kaptein Mark Noble på benken. Pedro Obiang som var tilbake fra skade kom inn ved pause og gjorde en god figur. Mest sannsynlig starter Obiang og Kouyate på midten med Noble på benken også denne gang.

På skadelista var det kun navnet til James Collins sist. Den siste uka har Diafra Sakho slitt med ryggplager og han er ikke med på fredag. Når Andy Carroll dessuten er utestengt er det mange som ønsker å se Toni Martinez i troppen. Martinez scoret tre mål mot Manchester United sitt U23-lag tidligere denne uka, men dersom vi tolker Bilic rett vil ikke Martinez befinne seg i førstelagstroppen riktig ennå.

Skade- og karantenesituasjonen tilsier at Javier Hernandez starter som enslig spiss med Arnautovic og Antonio på hver sin kant og Lanzini i rollen mellom midtbane og spiss. Hernandez har visstnok også kjent antydninger til en strekkskade denne uka, men han er mest sannsynlig spilleklar. Skal Chicharito endelig få den hjelpen han fortjener med å komme til scoringsmuligheter? Kanskje det endelig løsner for den mexikanske goalgetteren.

Brighton har vist seg å være et vanskelig lag å slå. De har en smart manager i Hughton og slipper inn få mål (6-10 i målforskjell etter åtte kamper). Det blir med andre ord alt annet enn enkelt for West Ham å ta sin tredje hjemmeseier på fire forsøk i ligaen. Likevel er dette en kamp West Ham bør vinne om vi etter hvert skal se laget klatre til en plass på øvre halvdel av tabellen. Ha en fin fredagskveld alle West Ham-fans. Come on you Irons!

Kommentarer

  1. Willy Kalsås

    Såg Brighton mot Arsenal. Kjører hurtig kontra. Slettes ikkje ufarlige. Men vi skal vinne denne.

Legg igjen en kommentar