Man City – West Ham

Etihad Stadium 19. mai kl. 17.00: Manchester City – West Ham United

Søndag kl 17.00 norsk tid spilles siste serierunde i Premier League og som vanlig når det er siste runde spilles alle kampene samtidig. West Ham vil ende på 9. plass uansett utfall av kampen mot Manchester City, men som alle vet er nettopp denne kampen direkte avgjørende for hvem som stikker avgårde med ligatrofeet. Manchester City vil bli ligamester for fjerde gang på rad dersom de vinner mot West Ham mens Arsenal kan passere City på tabellen dersom West Ham tar poeng på Etihad.

Manchester City har, nærmest som vanlig, hatt en vårsesong hvor de har gått fra seier til seier. De har ikke tapt en kamp mot engelsk motstand i 2024 og i Premier League har de åtte strake seire. Med den statistikken befinner de seg to poeng foran Arsenal før siste serierunde.

Hos de lyseblå har mange spillere fremhevet seg denne sesongen og best av dem alle har vært Phil Foden i sin offensive midtbanerolle. Han scorer mål og bidrar med målgivende pasninger jevnt og trutt og denne uka ble det klart at Foden er stemt frem som sesongens beste spiller i Premier League. En fullt fortjent premie. Erling Braut Haaland blir Premier Leagues toppscorer også denne sesongen, men han har ikke vært like dominerende som forrige sesong. Både Foden og Haaland blir selvsagt vanskelige og håndtere for West Hams stoppere på søndag og Zouma & co må være «på tå hev» hele kampen om de skal lykkes her.

En spiller som manager Pep Guardiola hentet foran denne sesongen var forsvarsspilleren Gvardiol. Mange stilte spørsmål ved hva City absolutt så i han som de ikke allerede hadde i stallen fra før, men spesielt de siste ukene har kroaten vært strålende. De siste kampene har han også bidratt med scoringer, blant annet to stykk mot Fulham i 4-0 seieren for en uke siden.

Til tross for et tøft kampprogram hele våren har ikke Manchester City de store skadeproblemene nå i sesongavslutningen. Keeper Ederson fikk seg en smell i ansiktet mot Tottenham på torsdag og han må stå over på søndag. Han erstattes av Stefan Ortega som gjorde sine saker meget bra da han kom inn i nevnte oppgjør mot Spurs. Kevin De Bruyne måtte også forlate banen på torsdag etter å ha fått seg en smell. Han er usikker til møtet med West Ham, men Guardiola er forhåpningsfull til at han kan bli klar.

West Ham har slitt store deler av våren og de siste ukene har de egentlig bare prestert på hjemmebane hvor det har blitt uavgjort mot Bayer Leverkusen og Liverpool samt seier mot Luton forrige helg. Etter en svak førsteomgang klarte spillerne å heve seg betraktelig mot Luton og det ble en fin avskjed med hjemmepublikum for David Moyes. At det nå blir 9. plass i ligaen betyr at det ikke vil spilles europacup på London Stadium neste sesong, men en plass på øvre halvdel for tredje gang på de fire siste sesongene er absolutt en respektabel prestasjon.

Mot Luton sist valgte Moyes å plassere Edson Alvarez på benken og starten med Ward-Prowse og Soucek sentralt på midtbanen. Alvarez har ikke vært helt på topp den siste tiden, men han må få skryt for en meget god førstesesong i Premier League og han har i enkeltkamper vært svært dominerende, som hjemme mot de tyske seriemesterne Bayer Leverkusen. Det kan fort hende Moyes velger å starte med Alvarez, kanskje sammen med Ward-Prowse og Soucek, her da inngangen til bortekampen mot ligalederne naturlig nok er en annen enn til hjemmekampen mot nedrykkskandidat Luton Town.

Lucas Paqueta har heller ikke vært like god den siste tiden og kanskje vil han starte på benken her. Det spekuleres forøvrig også i om dette vil være brasilianerens siste kamp for West Ham og at nettopp Manchester City vil være hans neste stoppested. Dersom Moyes velger å gå med de tre nevnte på midtbanen så vil han kanskje plassere Paqueta på benken med Kudus, Bowen og Antonio som de tre lengst fremme. Vi tror Antonio må være på banen om West Ham skal kunne true Citys forsvar utover i kampen.

Team News: Lucas Paquetá makes full debut, Emerson returns for Chelsea | West  Ham United F.C.

På skadelista til West Ham er fremdeles de to stopperne Mavropanos og Aguerd usikre. De vil bli testet nærmere kampstart og det hadde vært en fordel å få inn en av de to til fordel for Ogbonna som har virket tung og kamprusten, spesielt mot Chelsea da han ved minst to av scoringene til vestkantlaget var for langt unna situasjonene som endte i mål.

Det er ingen tvil om at Manchester City går på banen for å vinne kampen på søndag. Dersom det skulle bli uavgjort mellom City og West Ham vil Arsenal bli ligamestre, forutsatt at de vinner sin kamp mot Everton. Vi vet imidlertid fra tidligere at storfavorittene kan får nerver når det hele skal avgjøres og Manchester City har måtte slite hardt for å ta seieren i siste runde ved et par anledninger tidligere, senest for ett år siden. Det er moro at West Ham spiller en rolle når seriemesterskapet skal avgjøres og vi som har levd en stund husker 1995 da West Ham tok poeng fra Manchester United i siste kamp på Upton Park og med det sørget for at Blackburn ble ligamester. I den kampen spilte for øvrig West Hams tsjekkiske storkeeper Ludek Miklosko en fantastisk kamp og var direkte avgjørende for sluttresultatet. Det kan nok hende at Alphonse Areola må ha en tilsvarende god dag som Miklosko for 29 år siden dersom West Ham skal hjelpe Arsenal denne gangen. Uansett hvem vi ønsker skal bli seriemester så krysser fin selvsagt fingrene for at West Ham spiller en god kamp, gir David Moyes en verdig avskjed på tiden i klubben og tar med seg poeng tilbake til London. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar