PL 28. des: West Ham – Southampton

Boleyn Ground 28. desember kl. 18.30: West Ham United – Southampton

Kampene kommer tett nå og kun to dager etter Boxing Day-programmet er det full ligarunde igjen. Det er klart for årets siste ligakamp og West Ham tar imot Southampton. Tilsvarende oppgjør forrige sesong endte med 1-3 tap for hjemmelaget mens kampen på St Marys endte målløst i en kamp som vil bli husket for at Adrian fikk rødt kort og Andy Carroll spilte store deler av andre omgang med en kneskade som gjorde at han knapt klarte å røre seg. Den kampen var for øvrig Jussi Jaaskelainens siste opptreden i West Ham-trøya da han kom inn som følge av Adrians utvisning. Finnen var som vanlig solid og holdt nullen den tiden som var igjen av kampen. Et morsomt poeng når det gjelder oppgjørene mellom West Ham og Southampton på Upton Park er at ingen av de 12 siste har endt uavgjort. Kan dette være et tegn på at West Hams rekke med uavgjorte kamper nå vil ta slutt?

Etter forrige sesongs imponerende og overraskende 7. plass har Southampton med Ronald Koeman i sjefsstolen møtt mer motgang denne sesongen. I øyeblikket ligger klubben på 12. plass med 24 poeng, to poeng bak West Ham. 2. juledag imponerte de voldsomt da de formelig knuste Arsenal med hele 4-0 på hjemmebane. Det var et overraskende resultat etter at Southampton hadde kun ett poeng på de siste fem ligakampene forut for denne og Arsenal er en reell tittelkandidat denne sesongen.

De to siste sesongene har Southampton mistet mange av sine beste spillere og av den grunn er de blitt dømt langt nede på tabellen av mange såkalte eksperter. Foran inneværende sesong mistet de den lovende backen Nathanial Clyne til Liverpool og midtbanemotoren Morgan Schneiderlin til Manchester United. Koeman har imidlertid vist at han har teft på transfermarkedet. I sommer hentet han blant annet den solide keeperen Maarten Stekelenburg da det ble klart at førstevalget mellom stengene Fraser Forster slet med en langtidsskade. I tillegg hentet han den nederlandske forsvarsspilleren Virgil van Dijk fra Celtic og Steven Caulker fra QPR. Sistnevnte har slitt med å få noe særlig spilletid på St Marys.

De spillerne som kanskje har imponert mest hos The Saints så langt denne sesongen er venstrebacken Ryan Bertrand som også har spilt seg inn på det engelske landslaget), Steven Davis, Sadio Mane og Dusan Tadic. I tillegg er unggutten James Ward-Prowse i ferd med å etablere seg skikkelig. I angrepsrekka er Graziano Pelle selvsagt en trussel og klubbens toppscorer. Pelle er imidlertid skadet i øyeblikket og hans erstatter Shane Long var ikke dårligere enn at han scoret to mål mot Arsenal på lørdag. Andre som er ute med skade er midtbanespilleren Cedric Soares og spissen Jay Rodriguez.

West Ham spilte sin femte uavgjorte kamp på rad mot Aston Villa på lørdag. Etter tre målløse oppgjør ble det til slutt scoring for The Hammers da Aaron Cresswell klinket til med et flott langskudd nede i hjørnet. Kampen bar ellers preg av at Aston Villa er et lag i desperat poengnød og uten selvtillit mens West Ham lider av at mange av nøkkelspillerne er ute med skade.

Med 10. plass på tabellen vil West Ham måtte ha poeng mot Southampton for å ikke havne under midten av tabellen når vi går inn i 2016. Tabellplasseringen har gradvis blitt svakere da siste ligaseier kom så langt tilbake som 26. oktober (mot Chelsea). Det betyr at det er gått åtte ligakamper uten seier, selv om bare to av dem er endt med tap. Selv om vi ikke er helt fornøyd med hva West Ham har prestert på hjemmebane denne sesongen så må vi helt tilbake til 22. august for å finne siste tap (mot Bournemouth)!

Mange mener det verste som kunne skje med mannskapet til Slaven Bilic var skaden som Dimitri Payet pådro seg. Klubben har nå spilt seks kamper uten Payet og står igjen med 5 poeng på disse kampene. Payet kan være tilbake til neste ligakamp 2. januar, bare så det er nevnt.

Av de andre skadde spillerne (foruten Payet) så er fremdeles Victor Moses, Winston Reid og Diafra Sakho uaktuelle for spill. Manuel Lanzini er ikke langt unna 100% friskmeldt, men det meste tyder på at han står over også mot Southampton. Andy Carroll kan imidlertid være tilbake nå, mens Nikica Jelavic er usikker. Både James Tomkins og Aaron Cresswell måtte forlate banen mot Aston Villa med småskader. Det er imidlertid godt håp om at begge er klare for spill på mandag.

West Hams beste spiller de siste ukene har vært keeper Adrian. Han har vært strålende og vartet opp med flere klasseredninger. Adrian starter selvsagt også mot Southampton og foran seg har han mest sannsynlig Tomkins, Ogbonna, Collins og Cresswell. Dersom Tomkins og/eller Cresswell ikke blir spilleklare vil mest sannsynlig Jenkinson (for Tomkins) og Hendrie (for Cresswell) erstatte dem. På midtbanen ble Alex Song noe overraskende plassert på benken sist. Det er ventet at Song er tilbake fra start nå sammen med Noble og Kouyate sentralt. Om det blir plass til Obiang fra start gjenstår å se. I tillegg kjemper Antonio, Zarate, Valencia og Carroll også om en plass i startoppstillingen til Bilic (dersom sistnevnte er spilleklar da).

Det er altså fremdeles store utfordringer med tanke på skadesituasjonen for Slaven Bilic. Det er ventet at flere av de skadde er tilbake i nær fremtid, men fremdeles er altså situasjonen litt «småkritisk». Kampen på mandag må sies å være helt åpen, og vi håper West Ham mobiliserer og har marginene med seg denne mandagskvelden. Tre poeng nå hadde smakt fantastisk godt som en inngang til det nye året hvor det skal skje så mye spennende for «klubben i våre hjerter». Fortsatt god romjul til alle West Ham-fans der ute og lykke til med kampen. Come on you Irons!

Legg igjen en kommentar